ГоловнаПолітика

Поліція відкрила справи про фіктивних спонсорів "Батьківщини" і підкуп малозабезпечених на користь Порошенка

Головні кандидати в президенти залучені в передвиборні скандали.

Поліція відкрила справи про фіктивних спонсорів "Батьківщини" і підкуп малозабезпечених на користь Порошенка
Фото: 112

Національна поліція відкрила кримінальне провадження у зв'язку з виходом журналістського розслідування Bihus.info про використання "Батьківщиною" підставних осіб під виглядом спонсорів. Також порушено провадження, яке стосується можливого підкупу малозабезпечених на користь Петра Порошенка під виглядом матеріальної допомоги.

Про це розповів журналістам на брифінгу заступник начальника Головного слідчого управління Нацполіції Максим Цуцкірідзе.

Нагадаємо, журналісти Bihus.info встановили, що в другому півріччі 2018 року, коли стартувала активна фаза передвиборної агітації лідера "Батьківщини" і кандидата в президенти Юлії Тимошенко, внески на рахунок її партії різко зросли. У звіті зазначено, що десятки українців з невеликих міст і селищ жертвували політсилі Тимошенко по 150 і більше тисяч гривень.

У процесі перевірки цієї інформації журналісти з'ясували, що серед найбільших донорів "Батьківщини" є, зокрема, касир супермаркету в передмісті Києва, безробітний житель Сум, його землячка, яка працює на автомийці, і фіктивне підприємство, записане на методистку з дитячого саду в Умані. Більшість опитаних "донорів" уперше чули про свої пожертвування.

Тимошенко пізніше в ефірі "1+1" зізналася, що справжні донори "Батьківщини" передали гроші через підставних осіб, тому що бояться репресій.

Незважаючи на це, поліція відкрила кримінальне провадження. "Зараз у провадженні проводять слідчі дії, спрямовані на перевірку вищевказаної інформації", - розповів Цуцкірідзе.

Максим Цуцкірідзе
Фото: mvs.gov.ua
Максим Цуцкірідзе

"Також триває розслідування кримінального провадження за фактом можливого підкупу виборців на користь кандидата на посаду президента України Петра Порошенка шляхом виділення матеріальної допомоги сім'ям, які опинилися у скрутних життєвих обставинах. Ця інформація широко висвітлена в ЗМІ. Усі учасники ролика підтвердили факти таких пропозицій, але швидкого результату розслідування очікувати не варто, для цього необхідно опитати понад 2 тисячі осіб", - додав поліцейський.

Про цю історію писало, наприклад, одеське видання "Таймер". За його даними, в управлінні соціального захисту населення Іллічівська приймають заяви на отримання разової матеріальної допомоги в розмірі 1000 гривень. Гроші обіцяють виплатити наприкінці березня в разі голосування за Порошенка.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram