ГоловнаПолітика

Порошенко хоче доручити аудит "Укроборонпрому" компанії з "великої четвірки"

"Інші - менший рівень довіри".

Порошенко хоче доручити аудит "Укроборонпрому" компанії з "великої четвірки"
Фото: пресс-служба президента

Президент Петро Порошенко хоче доручити аудит "Укроборонпрому" компанії з "великої четвірки" - Deloitte, PwC, EY або KPMG.

"Аудит для того, щоб довіряли і міжнародні партнери, бажано, щоб зробила одна з чотирьох всесвітньо відомих аудиторських компаній, інші - менший рівень довіри", - сказав він в інтерв'ю ICTV.

Порошенко також зазначив, що до ревізії роботи "Укроборонпрому" буде залучено також українську урядову аудиторську службу, Рахункову палату "і будь-які інші органи, які мають право на перевірку, буде залучено для ревізії кожного контракту".

Нагадаємо, наприкінці лютого 2019 року навколо "Укроборонпрому" спалахнув скандал у зв'язку з журналістським розслідуванням про корупцію в оборонній сфері.

Журналісти Bihus.info повідомили, що державні оборонні заводи закуповували для військової техніки деталі з Росії. Запчастини завозили контрабандою, їх якість не перевіряли, і іноді в Україну потрапляв звичайний металобрухт. Контрабанду відмивали через фірми-прокладки, які були під контролем осіб, наближених до "Укроборонпрому". Прибуток дерибанили між учасниками схеми.

Розслідування базується на листуванні, яке злило редакції анонімне джерело у 2018 році. Там були вказані імена, дати, суми хабарів і відкатів.

Один із фігурантів розслідування Ігор Гладковський назвав його фейком. Незважаючи на це, його батька Олега Гладковського звільнили з посади першого заступника секретаря РНБО. Також "Укроборонпром" відсторонив директора Харківського конструкторського бюро з машинобудування ім. Морозова Олексія Бабича і директора державного підприємства "Ізюмський приладобудівний завод" Сергія Філоненка.

"Укроборонпром" було створено в грудні 2010 року, до його складу входять понад 130 підприємств військово-промислового комплексу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram