ГоловнаПолітика

Інститут національної пам'яті ініціював ухвалення закону про деколонізацію

Імперську спадщину може використовувати російська влада.

Інститут національної пам'яті ініціював ухвалення закону про деколонізацію
Памятник российской императрице Екатерине II в Одессе
Фото: Думская

Голова Інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович заявив про плани розробити законопроект про деколонізацію - позбавлення України імперської спадщини, яку, на його думку, може бути використано для відновлення цієї імперії.

Про це він розповів у інтерв'ю "Новинам Донбасу".

"Є завдання - розробити закон, який став би рамкою для процесів позбавлення від імперської спадщини. Це спадщина може використовуватися і використовується теперішньою російською владою для відновлення свого впливу, для того щоб наголосити, що ті чи інші території України ніколи не були українськими, а завжди були російськими і це нібито легітимізує російську агресію і, більше того, дає підстави говорити про необхідність ліквідації української держави", - пояснив В'ятрович.

За його словами, поки що не напрацьовано навіть чернетки цього законопроекту, але в процесі деколонізації, найпевніше, буде зачеплено топоніми і пам'ятники, пов'язані з людьми, які створювали Російську імперію, - царями, імператорами, воєначальниками.

"Південь України усіяно різного роду топонімами часів Російської імперії. Пам'ятками кінця 18-го століття. Саме на ці регіони російська пропаганда звертає найбільшу увагу, говорячи про «Новоросію» або запускаючи інші концепції такого роду", - сказав В'ятрович.

Одним з елементів деколонізації може стати зміна дати заснування деяких міст.

"Абсолютно неправильно починати історію Дніпра з Катеринослава, бо це місто має набагато давнішу козацьку історію. Очевидно, що треба починати дискусії про передатування заснування Одеси, яка теж не з'явилася на порожньому місці наприкінці 18-го століття. Павлоград має набагато давнішу історію і знову-таки пов'язану з козацьким поселенням ще до імператора Павла. Це саме стосується й окремих міст, і місцевостей на Донбасі. Насамперед, Маріуполь, де до кінця 18-го століття існувала козацька фортеця. Можливо є логіка вести відлік існування Маріуполя з часів заснування козацької фортеці", - розповів В'ятрович.

Нагадаємо, що 2015 року в Україні на державному рівні була розпочата декомунізація, у рамках якої були перейменовані майже тисяча населених пунктів і демонтували близько 2,5 тисячі пам'яток, пов'язаних з радянським тоталітарним режимом.      

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram