ГоловнаПолітика

У МВС здивовані відповіддю СБУ про апаратуру прослуховування під офісом Зеленського

У міністерстві порадили СБУ перевірити якість виконання оперативних завдань своїми співробітниками.

У МВС здивовані відповіддю СБУ про апаратуру прослуховування під офісом Зеленського
Фото: Макс Требухов

Міністерство внутрішніх справ оприлюднило офіційну заяву щодо позиції Служби безпеки України про прослуховування кандидата в президенти Володимира Зеленського.

"Для нас велика несподіванка дізнатися з офіційної заяви СБУ про те, що спецслужба нібито заздалегідь повідомляла МВС про проведення таємних оперативних заходів. Адже, згідно із законодавством, про це мають право знати тільки особи зі спеціальним допуском", - йдеться в документі.

"На жаль, у МВС немає штатних посад чаклунів, мольфарів і екстрасенсів, які завчасно повідомляли б співробітників поліції про те, що в будинку за адресою вул. Білоруська, 26, 4 березня СБУ проводить за рішенням суду таємні негласні слідчо-розшукові дії з установкою спеціальної технічної апаратури аудіо-візуального контролю", - наголошується в заяві.

Підкреслюється, що Міністерство внутрішніх справ і Національна поліція Україна жодним чином не втручаються в роботу "дружнього правоохоронного органу спеціального призначення. Співробітники Національної поліції в рамках чинного законодавства виконують свої обов'язки, реагуючи на заяви громадян про можливу небезпеку поруч з їх житлом або офісом".

МВС, в свою чергу, рекомендує колегам з СБУ перевірити якість виконання своїми працівниками оперативних завдань з розміщення спеціальної апаратури аудіо-візуального контролю, щоб в майбутньому не допустити виявлення і фіксації таких робіт звичайними охоронцями або іншими уважними спостерігачами прямо з вікон сусіднього будинку.

"Адже це може бути прямою загрозою національній безпеці держави, захист якої відповідно до закону забезпечує Служба безпеки України", - зазначають в МВС.

Раніше сьогодні СБУ офіційно заявила, що інформація МВС про прослуховування кандидата в президенти Володимира Зеленського з боку спецслужби неправдива і розкриває секретну інформацію. В СБУ також заявили про зрив операції щодо документування злочинної діяльності в інтересах російських спецслужб і розшифровці оперативно-технічних заходів.

У спецслужбі визнали, що керівництво МВС свідомо оприлюднило відео і фото спеціальної техніки, розкрило форми і методи роботи співробітників СБУ, ніж навмисно допустило витік інформації з обмеженим доступом, завдало шкоди національним інтересам держави. За вказаним фактом 6 березня поточного року Державне бюро розслідувань України почало кримінальне провадження.

Нагадаємо, 4 березня поліція Києва виявила під офісом Зеленського елементи апаратури прослуховування. Слідчі почали кримінальне провадження за ч. 1 ст. 359 (Незаконне придбання, збут або використання спеціальних технічних засобів отримання інформації) Кримінального кодексу України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram