ГоловнаПолітика

Чинний директор і екс-заступник директора "Спецтехноекспорту" заарештовані

Для Бельбаса і Панасенка встановлено заставу відповідно в 7 і 5 млн гривень.

Чинний директор і екс-заступник директора "Спецтехноекспорту" заарештовані
Владислав Бельбас
Фото: Наші Гроші

Солом'янський суд Києва ухвалив заарештувати директора "Спецтехноекспорту", який входить до складу держконцерну "Укроборонпром", Владислава Бельбаса до 1 травня, встановивши заставу в 7 мільйонів гривень.

Представник обвинувачення прокурор САП Ольга Ярова вимагала як альтернативну міру заставу в розмірі 55,4 мільйона гривень, але суд задовольнив вимогу частково, повідомляє Цензор.НЕТ.

Крім Бельбаси, арешт призначено підозрюваному у тій самій справі екс-заступнику директора "Спецтехноекспорту" Денису Панасенку. Для нього альтернативною мірою визначено 5 мільйонів гривень.

Ще три чиновники очікують засідання суду, серед яких колишній і нинішній керівники "Спецтехноекспорту". НАБУ затримало їх 4 березня і підозрює в розтраті 2,225 млн доларів.

Вони можуть бути причетні до організації злочинної схеми розкрадання коштів, яка завдала 55,5 млн гривень збитків державному підприємству "Завод 410 цивільної авіації". Підозрюваним інкримінують ч.ч.2, 3 ч.27, ч.2 ч.28, ч.5 ч.191 (розкрадання), ч.ч.2, 3 ч.27, ч.2 ч.28, ч. 1 ч.366 (службове підроблення).

За даними слідства, під час виконання контракту "Заводу 410 ЦА" з Міністерством оборони Індії "Спецтехноекспорт" залучив компанію з ОАЕ в якості фінансового посередництва. Її послуги були фіктивними, але в 2015 році вони обійшлися "Заводу 410 ЦА" в 2,2 млн доларів.

Як відомо, у 2009 році Індія та "Спецтехноекспорт" уклали договір про модернізацію 105 літаків Ан-32 індійських ВПС. 40 літаків модернізуються на ДП "Завод 410 ГА" і ще 65 літаків - в Індії, на заводі в Канпурі.

У листопаді 2015 року Україна передала Індії останню партію відремонтованих Ан-32.

Нагадаємо, восени 2017 року повідомлялося, що співробітники Генеральної прокуратури та Державної фіскальної служби провели обшуки у керівників держпідприємства "Спецтехноекспорт" у справі про розтрату 198 млн гривень шляхом їх виведення через фіктивні підприємства і вилучили у директора підприємства 120 тис. доларів.

У червні минулого року директор "Спецтехноекспорту" Павло Барбул пішов у відставку.

"Спецтехноекспорт" входить в концерн "Укроборонпром", його основним видом діяльності є експортно-імпортні відносини на світовому ринку озброєнь.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram