ГоловнаПолітика

Посол США порадила провести аудит "Укроборонпрому"

За словами Йованович, це допоможе в боротьбі з корупцією в секторі нацбезпеки.

Посол США порадила провести аудит "Укроборонпрому"
Фото: пресс-служба президента

Надзвичайний і повноважний посол Сполучених Штатів Америки в Україні Марі Йованович вважає, що аудит державного концерну "Укроборонпром" допоможе в боротьбі з корупцією в секторі нацбезпеки.

На її думку, рішення про аудит повинен ухвалити Кабінет міністрів, передає РБК-Україна.

"Уряд України має також провести аудит "Укроборонпрому" і розсекретити накази. Так це допоможе в боротьбі з корупцією в секторі національної безпеки і оборони... Це допоможе зробити цю систему більш прозорою. Отже, і ліки, і зброя будуть потрапляти в руки українських бійців", - заявила Йованович.

Національне антикорупційне бюро України відкрило кримінальну справу за результатами аналізу інформації, викладеної в третій частині розслідування "Bihus.info" про факти розкрадання в оборонці.

Напередодні вийшла третя частина розслідування програми "Наші гроші" про розкрадання в оборонному секторі. З програми випливало, що нинішній директор "Укроборонпрому" Павло Букін і звільнений з посади першого заступника секретаря РНБО Олег Гладковський вкрали мільйони на міжнародному контракті.

25 лютого 2019 року вийшло розслідування про те, як державні оборонні заводи закуповували для військової техніки деталі з Росії. Запчастини завозилися контрабандою, їх якість не перевірялася і іноді в Україну потрапляв звичайний металобрухт. Контрабанду відмивали через фірми-прокладки, які перебували під контролем осіб, наближених до "Укроборонпрому". Прибуток дерибанився між учасниками схеми.

Розслідування засноване на листуванні, яке злило редакції анонімне джерело в 2018 році. Там були вказані імена, дати, суми хабарів і відкатів.

Один з фігурантів розслідування Ігор Гладковський назвав його фейком, але незважаючи на це його батько Олег Гладковський звільнений з посади першого заступника секретаря РНБО. Також "Укроборонпром" відсторонив директора Харківського конструкторського бюро з машинобудування ім. Морозова Олексія Бабича та директора державного підприємства "Ізюмський приладобудівний завод" Сергія Філоненка.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram