ГоловнаПолітика

Уперше за роки Незалежності жителі окреслили «дорожню карту» для роботи місцевої влади», - Савченко Актуально

"Це абсолютно чіткий план, згідно з яким зрозуміло - що, хто і коли повинен робити".

У понеділок, 4 березня, за участю Президента України Петра Порошенка на Миколаївщині відбулося підсумкове засідання обласної Ради регіонального розвитку.

Фото: прес-служба

За словами очільника області, подія стала логічним завершенням масштабної роботи громади та керівників районів, міст, об’єднаних територіальних громад. Затвердженню 1694 проектів, реалізація яких запланована на 2019-2021 роки, передували близько 500 зустрічей з активом громад.

«Ми залучили громадськість, всіх, хто хотів, щоб їх міста, села і ОТГ стали сучасними, розвиненими населеними пунктами європейського рівня. І кожен житель побачить, що зроблено у нього на вулиці і в селі та матиме можливість контролювати цей процес», - відзначив голова ОДА.

Олексій Савченко подякував Президенту за системну підтримку Миколаївської області та презентував основні зміни в громадах і те, який фундамент за останні роки вдалося закласти задля сьогоднішнього поступу у майбутнє.

«Це є абсолютно чіткий план, що, хто і коли має робити. Мені приємно, що саме в цьому напрямку рухається Миколаївська область. Разом спільно йдемо до перемоги реформи децентралізації!» - прокоментував Президент України Петро Порошенко.

У свою чергу очільник області акцентував, що з початку 2014 року, коли відбулася анексія Криму, війна з російським агресором на українському Донбасі, девальвація гривні, обвал економіки, пуста скарбниця - саме під головуванням Президента України П. Порошенка розпочалося запровадження масштабних реформ. 

«По-перше – це бюджетна реформа, коли разом з повноваженнями на місця передалися й реальні кошти. Завдяки цьому місцеві бюджети Миколаївщини зросли майже в 3 рази (до 6,2 млрд грн), а це + 4 млрд на рік. У 2,3 разу зросла підтримка держави трансфертами (до 8,6 млрд.) Це дало нам змогу збільшити видатки - з 6 до майже 15 млрд грн, а це майже + 9 млрд грн на рік», - прокоментував Олексій Савченко.

Фото: пресс-служба

Як наслідок в освіті розпочато реалізацію проекту «Новий освітній простір», а це 62 млн грн на опорні школи, придбання комп’ютерів, навчальних класів, впровадження електронних підручників, оновлення парку шкільних автобусів. Вперше розроблена програма розвитку інклюзивної освіти. На облаштування медіатек, ресурсних кімнат і сучасне обладнання витрачено 7 млн грн (на 2019 – 10 млн грн). В охороні здоров’я запрацювала служба «103», що дозволяє приймати виклики з усієї області. Оновлюється її автопарк - придбано 12 сучасних швидких, та ще 12 буде придбано цього року. Закуповують медобладнання, на що за останні 3 роки спрямовано близько 100 млн грн. 

Крім того, голова ОДА акцентував, що завдяки ініціативі Президента Петра Порошенка на території області вже майже збудовано 14 амбулаторій, придбано транспортні засоби та сучасне медичне обладнання. Особливу увагу звернено й на підтримку воїнів АТО – обласна програма може бути взірцем для інших областей.

«Друга масштабна реформа, ініційована Президентом України – це реформа децентралізації. Позитивні результати від цієї реформи громади Миколаївщини бачать кожного дня. Додаткові власні надходження громад, що об’єдналися, склали 741 млн грн, а державна підтримка об’єднаним громадам склала більш ніж 1 млрд гривень», - наголосив Олексій Савченко.

Окрім того, на Миколаївщині реально запрацювала програма розвитку підприємництва, яка є найуспішнішою на території всієї України. «Нами створено інструмент, який здешевлює кредити для малого та середнього підприємництва - часткова компенсація відсоткових ставок за кредитами (за два роки ним скористалися 73 підприємці)», - наголосив Олексій Савченко.

Комплексно за два роки створено 23 тисячі робочих місць. За рахунок публічних фінансів реалізовано 2,5 тисячі інвестиційних проектів на суму 2 млрд грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram