ГоловнаПолітика

G7 і Світовий банк закликали Україну повернути незаконне збагачення в Кримінальний кодекс

Рішення КСУ назвали великою поразкою в боротьбі з корупцією.

G7 і Світовий банк закликали Україну повернути незаконне збагачення в Кримінальний кодекс
Фото: EPA/UPG

Країни "Великої сімки" та Світовий банк розкритикували рішення Конституційного Суду України, який скасував статтю 368-2 Кримінального кодексу про відповідальність за незаконне збагачення.

"Нещодавнє скасування відповідальності за незаконне збагачення в Кримінальному кодексі - це поразка в боротьбі з корупцією в Україні. Це послабило вплив всієї антикорупційної архітектури, включаючи Вищий антикорупційний суд, який незабаром повинен бути створений і, як очікувалося, повинен був винести рішення в значній кількості справ про незаконне збагачення, а також вплинуло на здатність Національного антикорупційного бюро розслідувати корупцію у вищих ешелонах влади. Поточні розслідування і кримінальне переслідування за незаконне збагачення давали надію на притягнення до відповідальності тих, хто скористався своїм службовим становищем для особистого збагачення", - йдеться в спільній заяві G7 і СБ.

У заяві сказано, що незаконне збагачення - не новий злочин, і ще в 2010 році більш ніж 40 країн світу криміналізували його. За минулі роки все більше країн включають цей злочин у своє кримінальне законодавство.

"G7 і Світовий банк закликають українську владу активізувати свої зусилля для забезпечення ефективності антикорупційних правових інструментів і інститутів, включаючи відновлення кримінальної відповідальності за незаконне збагачення відповідно до принципів ООН, ОЕСР і ЄСПЛ, а також знайти спосіб продовжити десятки розслідувань і кримінальних переслідувань, завершення яких було поставлено під загрозу цією постановою", - заявили міжнародні партнери України.

Нагадаємо, Конституційний Суд України скасував статтю 368-2 через некоректне формулювання.

У ній під незаконним збагаченням малося на увазі "набуття особою, уповноваженою на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, у власність активів у значному розмірі, законність підстав придбання яких не підтверджена доказами, а так само передача нею таких активів будь-якій іншій особі".

Судді визнали, що в такій редакції стаття про незаконне збагачення не узгоджується з конституційним принципом презумпції невинуватості (ч. 1-3 ст. 62 Конституції) і конституційним приписом про неприпустимість притягнення особи до відповідальності за відмову давати покази або пояснення щодо себе, членів сім'ї або близьких родичів (ч. 1 ст. 63 Конституції).

Після цього президент Петро Порошенко підготував законопроект з іншим формулюванням.

Він пропонує прописати, що незаконне збагачення - це "придбання особою, уповноваженою на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, у власність активів у значному розмірі без законних на те підстав і за відсутності ознак зловживання владою або службовим становищем або прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди посадовою особою, а так само передача нею таких активів у будь-який інший спосіб".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram