ГоловнаПолітика

Тимошенко пообіцяла повернути вклади Ощадбанку СРСР у разі перемоги на виборах

Кандидат у президенти вважає, що їй ніхто не завадить цього зробити.

Тимошенко пообіцяла повернути вклади Ощадбанку СРСР у разі перемоги на виборах
Юлия Тимошенко
Фото: ba.org.ua

Кандидат у президенти Юлія Тимошенко заявила, що в разі її перемоги на виборах у наступні п'ять років громадянам України будуть проіндексовані та повернуті їхні заощадження в Ощадбанку СРСР.

Як повідомляється на сайті "Батьківщини", на зустрічі з громадськістю у Вишневому Тимошенко нагадала, що за часів її прем'єрства почався процес повернення населенню заощаджень періоду Радянського Союзу - по тисячі гривень. Частина людей отримали гроші, а частина - ні, оскільки влада "все це закрила тоді".

Політик запевнила, що після перемоги на виборах їй ніхто не завадить повернути всі заощадження Ощадбанку СРСР, які будуть проіндексовані. Тимошенко стверджує, що почне робити це наступного місяця після виборів, незважаючи на те, що в бюджеті-2019 на це не закладено грошей.

Крім того, кандидат у президенти пообіцяла, що в разі народження дитини буде виплачуватися допомога, як за часів її прем'єрства: після народження першої дитини сім'я отримуватиме 50 тис. грн, другої - 100 тис. грн, а після народження третьої і більше - 150 тис. грн.

Тимошенко також наголосила, що будуть збільшені пенсії за рахунок проведення пенсійної реформи і зробити це можна буде за 2-3 місяці.

Нагадаємо, повернення депозитів часів СРСР почалося 2008 року. Витратна для бюджету України кампанія отримала назву "Юлина тисяча" - видавали не більше як 1000 грн на одну ощадкнижку. Через чутки, що грошей на всіх не вистачить, Ощадбанк тоді на кілька місяців загруз у чергах.

Через три роки президент Віктор Янукович знову почав виплати радянських вкладів і знову по тисячі гривень. "Юлина тисяча" стала "Вітиною".

Міністерство фінансів у квітні 2013 року повідомляло, що обсяг заборгованості держави перед вкладниками Ощадбанку колишнього СРСР становить 116,76 млрд грн.

2013 року у Верховній Раді був зареєстрований проект закону з пропозицією виставити Росії рахунок на 130 млрд доларів (еквівалент 84 млрд радянських рублів). Саме стільки грошей було на рахунках жителів України в Ощадбанку СРСР станом на 1 січня 1991 року.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram