ГоловнаПолітика

Лукашенко порадив Україні не думати про розміщення ракет середньої і малої дальності

"Росіяни не можуть допустити цього. Ми з росіянами будемо абсолютно солідарними".

Лукашенко порадив Україні не думати про розміщення ракет середньої і малої дальності
Фото: president.gov.by

Президент Білорусі Олександр Лукашенко порадив Україні не думати про розміщення ракет середньої і малої дальності на своїй території після розвалу договору РСМД між США і Росією.

Про це він сказав на прес-конференції в Мінську.

"Нині почали розмазувати проблему ракет середньої і малої дальності в Україні. Мало того, що поляки рвуть і метають: давайте нам. Там зрозуміло, у Румунії і Польщі стоять установки, які запускають ракети-мішені. Ставиться ракета з ядерною боєголовкою - і вони вже там розміщені. Поляки хочуть, щоб це ще ширше було. [А тепер] вже почали говорити про Україну", - заявив Лукашенко.

Він сказав, що такий крок може стати катастрофічним для України.

"Якщо в Україні будуть розміщені такі ракети - то це катастрофа. Знаєте, треба розуміти, що росіяни не можуть допустити того, щоб ці ракети були там розміщені. Ми з росіянами будемо абсолютно солідарними. Тому в жодному разі не можна Україні робити кроки в цьому напрямку. Це може обернутися катастрофою для державності України", - заявив президент Білорусі Лукашенко.

Договір про РСМД був підписаний 1987 року генеральним секретарем ЦК КПРС Михайлом Горбачовим і президентом США Рональдом Рейганом. Ракети середньої і малої дальності становлять найбільшу загрозу для світу, оскільки здатні досягти мети протягом декількох хвилин і не залишають супротивникові шансів підготуватися до удару й відбити його.

У лютому 2019 року він був припинений через російську ракету 9М729, здатну пролетіти понад 500 кілометрів. У грудні 2018 року США пригрозили вийти з угоди, якщо Росія не повернеться до виконання своїх договірних зобов'язань протягом 60 днів. Після закінчення двох місяців у Вашингтоні оголосили про припинення участі в ДРСМД.

Наступного дня президент РФ Володимир Путін повідомив про "дзеркальну відповідь" Москви та доручив МЗС РФ і Міноборони країни припинити подальші спроби ініціювати переговори про цю угоду.

20 лютого  Путін заявив про готовність націлити ракети на США та країни Євросоюзу, де з'являться ракети середньої і малої дальності.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram