ГоловнаПолітика

Яценюк: психотип Путіна не вкладається в голову жодного класичного політика

На Заході "так працювати не вміють", вважає лідер НФ.

Яценюк: психотип Путіна не вкладається в голову жодного класичного політика
Арсений Яценюк
Фото: пресс-служба Народного фронта

"Путін створює свої особисті правила, змушує за цими правилами грати всіх. І під час гри - змінює їх для того, щоб однозначно виграти цю гру. Це формула, яка взагалі не вкладається в голову жодного адекватного класичного політика. Але саме завдяки цій формулі ми маємо ту Росію, яку сьогодні маємо, і ті проблеми, з якими ми зіткнулися. І виною тому - відсутність адекватної відповіді на цю політику Путіна", - сказав лідер "Народного фронту" Арсеній Яценюк в інтерв'ю інтернет-виданню "Цензор.нет".

Відповідаючи на запитання, чи спілкувався він колись із Путіним, Арсеній Яценюк сказав, що зустрічався з ним тричі як міністр економіки і як міністр закордонних справ: "Останнього разу ми з ним проговорили, напевно, хвилин 40. Це було в Таджикистані, після дня народження Емомалі Рахмона".

"Дуже цікавий психотип. Стиль поведінки: спочатку йде наїзд. Не хамський, але наїзд. І жорсткий моніторинг того, як ти реагуєш. Як тільки зробив крок назад - можна їхати далі. Як тільки ти «задконув». А потім застосовується чисто КГБ-шна технологія: коли клієнт уже дозрів, розм'як - теж стати м'яким", - розповів Арсеній Яценюк.

За його словами, цю технологію на Заході ніхто не розумів: "Вони так не вміють працювати".

"Зараз (розуміють) набагато краще. Думаю, найяскравіші враження у них були під час Мінських переговорів", - сказав Яценюк.

Водночас він підкреслив, що добре психотип Путіна розуміє канцлер Німеччини Анґела Меркель, члени адміністрації США і Державного департаменту, "які працювали в період "холодної війни" і знають, що таке СРСР", зокрема Курт Волкер: "Цих людей дедалі менше. В Європі - Німеччина й особисто канцлер. У світі - англосаксонський світ. Польща, балтійські країни. Китайці, як східні люди, - дуже добре в цьому розбираються".

"Ну і, звісно, розуміє, що таке Путін, певна частина українського політичного істеблішменту. Я так взагалі завжди був послідовно антиросійський. Чому? Тому що не хотів давати Росії економічно і політично захопити Україну", - наголосив лідер "Народного фронту".

Арсеній Яценюк згадав, як уперше зіткнувся з пропагандистською російської машиною. "Я був міністром економіки України і в 2005 році публічно жорстко виступив проти газової залежності. Наступного дня мені надійшов моніторинг російського телебачення. По-перше, вони неправильно переклали мої слова. По-друге, перекрутили смисли", - розповів він.

Він також поділився історією, як перед виборами президента в 2010 році в Київ приїжджала Валентина Матвієнко. "Добре знаю, про що вона розмовляла з Литвином. Казала: ну, ось цей американець Яценюк... Литвин їй підспівував: так, американець, так, група впливу. Послухайте, я - не американець, я - українець! Росіяни, в принципі, вміють захищати свої імперські інтереси. Наїжджати, розводити, будувати схеми. Але, скажу вам, вони не очікували, що в Україні з'являться теж люди, здатні захищати інтереси своєї країни".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram