ГоловнаПолітика

"Нафтогаз" отримав проміжну перемогу в позові до РФ з приводу кримських активів

Третейський суд у Гаазі визнав порушення Росією угоди про захист інвестицій.

"Нафтогаз" отримав проміжну перемогу в позові до РФ з приводу кримських активів
Фото: EPA/UPG

"Нафтогаз України" отримав проміжну перемогу в міжнародному арбітражі за позовом до Росії у зв'язку з захопленням активів в анексованому Криму. Суд визнав, що Росія порушила двосторонню угоду про взаємний захист інвестицій.

Про це на брифінгу в п'ятницю розповів голова правління "Нафтогазу" Андрій Коболєв.

"НАК "Нафтогаз України" отримав рішення арбітражу в місті Гаага, де розглядався позов до Російської Федерації з приводу втрачених активів у Криму і на шельфі Чорного моря. Рішення позитивне. Ми змогли довести, по-перше, що юрисдикція цього трибуналу поширюється на цей випадок. А по-друге, ми змогли довести, що Росія як держава винувата", - заявив він.

Коболєв розповів, що сума компенсації попередньо оцінюється в 5 млрд доларів, але остаточно її визначить суд на наступному засіданні. Голова правління "Нафтогазу" розраховує, що вона стане відомою на початку 2020 року.

Нагадаємо, в жовтні 2016 року "Нафтогаз" і шість її дочірніх компаній - "Чорноморнафтогаз", "Укртрансгаз", "Лікво", "Укргазвидобування", "Укртранснафта" і "Газ України" - ініціювали арбітражне провадження проти РФ з вимогою відшкодувати збитки, завдані незаконним захопленням активів групи в Криму.

Збитки групи оцінюються в розмірі близько 5 млрд доларів (без відсотків).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram