ГоловнаПолітика

Епіфаній: ми бачимо шалену протидію визнанню ПЦУ

Москва опрацьовує практично кожного архієрея.

Епіфаній: ми бачимо шалену протидію визнанню ПЦУ
Фото: пресс-служба президента

Предстоятель Православної церкви України Епіфаній (Думенко) розповів, що жодна помісна церква досі не визнала ПЦУ через сильний тиск Росії.

"Я спілкувався з ієрархами різних помісних церков, у тому числі Елладської і Кіпрської, тому вважав, що цей процес буде більш швидким. Але, на жаль, Москва докладає дуже багато сил для того, щоб цього не сталося", - сказав Епіфаній в інтерв'ю "Бі-бі-сі".

"Вони опрацьовують практично кожного архієрея тієї чи іншої помісної церкви, переконують у тому, що церква не має майбутнього, збирають різні історичні факти, лякають ієрархів інших церков, щоб вони не приєднувалися до процесу визнання автокефалії Української православної церкви. І ми зараз бачимо шалену протидію на міжнародному рівні визнанню нашої автокефалії", - сказав митрополит Київський.

Незважаючи на це, Епіфаній вірить, що ПЦУ доб'ється визнання з боку помісних церков.

"Я вірю, що поступово, з Божою поміччю, визнання відбудеться. Можливо, не так швидко, як ми мріяли. Але це буде. У березні має відбутися засідання архієрейського собору Елладської церкви, ми почуємо їхню відповідь, і тоді будемо бачити, як нам діяти в майбутньому", - сказав митрополит.

Нагадаємо, 18 лютого синод Кіпрської церкви прийняв заяву, в якій визнав право кожної незалежної держави мати власну автокефальну церкву, але не визнав ПЦУ, вказавши на низку чинників, що перешкоджають цьому.

Румунська церква 21 лютого заявила, що може визнати ПЦУ в обмін на письмові гарантії прав і свобод румуномовних церковних громад на Буковині, які зараз перебувають у віданні УПЦ МП.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram