ГоловнаПолітика

Комітет промполітики рекомендував Раді прийняти законопроект, що відкриває приватні інвестиції в космічну галузь

Автори законопроекту пропонують замінити механізм ліцензування космічної діяльності на механізм дозвільних процедур для окремих видів космічної діяльності.

Комітет промполітики рекомендував Раді прийняти законопроект, що відкриває приватні інвестиції в космічну галузь

Комітет з питань промислової політики і підприємництва рекомендував Верховній Раді прийняти за основу законопроект, який відкриває космічну галузь для інвестицій недержавних компаній.

Про це у своєму Facebook повідомив голова парламентського Комітету з промполітики Віктор Галасюк (РПЛ), передає БізнесЦензор.

Відповідний законопроект №10096 передбачає можливість для приватних підприємств вести космічну діяльність.

"Сьогодні Комітет підтримав наш революційний законопроект №10096 про демонополізацію і розвиток космічної діяльності в Україні. Спасибі колегам - відкриваємо дорогу "приватному космосу", - заявив Галасюк.

Дослідження, виробництво і пуски космічних апаратів зможуть здійснювати не тільки державні, а й приватні підприємства.

Зараз фактично встановлено монополію державних підприємств та організацій на здійснення підприємницької діяльності, пов'язаної з випробуванням, виробництвом та експлуатацією ракет-носіїв. В тому числі з їх космічними запусками з будь-якою метою.

Це не відповідає ні стану економіки України, ні світовій практиці, де здійснюється масова комерціалізація космосу.

Ліцензування космічної діяльності було скасовано ще законом "Про ліцензування видів господарської діяльності".

Хоча в галузевому законі "Про космічну діяльність" залишилися чинними положення про видачу ліцензій на здійснення космічної діяльності.

Тому з метою приведення законодавства у відповідність, пропонується замінити механізм ліцензування космічної діяльності на механізм дозвільних процедур для окремих видів космічної діяльності.

"Раніше ми вже демонополізували виробництво, модернізацію і ремонт військової техніки і зброї, скасувавши ліцензування цієї діяльності. Сьогодні вже понад 50% держзамовлення виконують приватні виробники, більше 150 успішних підприємств. Це розвиток промисловості, нові інвестиції і робочі місця, які на вагу золота", - заявив Галасюк.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram