ГоловнаПолітика

Наказ, виданий міністром Лебедєвим і Заманою в грудні 2013 року, вимагає слідства, - військовий експерт

Аналітик називає великою проблемою залежність армії від політики.

Наказ, виданий міністром Лебедєвим і Заманою в грудні 2013 року, вимагає слідства, - військовий експерт
Владимиор Замана
Фото: Lb.ua

Військовий аналітик Інституту Євро-Атлантичного співробітництва Ігор Козій заявив про те, що наказ, який видали Павло Лебедєв і голова Генерального штабу Володимир Замана в грудні 2013 року, потребує слідства. Про це він написав у Фейсбуці.

Козій зазначив, що не знає особисто Заману - ні як людину, ні як "полководця". "І коли стверджують, що самі чули або знають, що він зупинив застосування армії проти народу і ЧФ РФ йому був ворогом, я не був би настільки впевненим тільки тому, що архіви не горять. Згаданий наказ діяв до серпня минулого року, і Військова прокуратура мала екземпляр для його аналізу. Чи створив він "казус беллі" стосовно народу для себе чи наступника, думаю так", - зазначив аналітик.

Він також акцентував на тому, що Замана - не перший офіцер вищого рангу, притягнений до відповідальності. "Комітет ВРУ з питань безпеки і оборони чітко зазначив, що до розслідування розкрадань в армії повинні бути залучені не тільки і не стільки міністри оборони, як начальники Генерального штабу та інші з 1991 по нинішній час", - нагадав експерт.

На його думку, нинішні події обумовлені тим, що політики не хочуть брати на себе відповідальність і змушують "слабких" підлеглих їм військових приймати неправомірні рішення, "такі "корисні ід..." зі зниженим рівнем соціальної відповідальності".

"Як з'ясувалося, вищий офіцерський склад стає заручником дій політиків через свою слабкість і бажання отримати чергове підвищення чи звання, яке одноосібно присвоює Президент. Як захистити військових від цього беззаконня? Запобігти цьому може тільки введення потужної системи демократичного цивільного контролю (ДЦК), яка надала б Комітету ВРУ певні повноваження і можливості, але парадокс у тому, що політики не хочуть цього, а військові не розуміють цього. Цікаво, що і від нових обранців на посаду президента ми теж не почули питання впровадження ДЦК ", - акцентував експерт.

"Просте запитання: кому в нас належить армія - народу, державі чи політичним силам? У нас армія поза політикою? Яке відомство контролює участь військових у політиці? Як результат - чергова справа. Хто розтягує армію по партійних осередках, коли керівництво активно співпрацює з партіями - СДПУ, КПУ, БЮТ, Народний Рух, "Свобода", Партія регіонів і БПП. Громадянському суспільству є про що подумати і визначити, як захистити захисника, тому що, на жаль, жоден політик не хоче робити це!" - резюмував Козій.

Нагадаємо, колишньому голові Генерального штабу Збройних Сил України генерал-полковнику Володимиру Замані оголосили підозру в держзраді, після чого його затримали.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram