ГоловнаПолітика

Моніторингова місія ООН констатувала порушення прав людини в Криму

Окупаційна влада жорстко реагує на будь-яку критику, особливо з боку кримських татар.

Моніторингова місія ООН констатувала порушення прав людини в Криму
Фиона Фрейзер
Фото: zn.ua

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні констатує, що в Криму триває боротьба з придушення будь-якої незгоди і критичних поглядів. Про це сьогодні на міжнародному форумі в Києві сказала голова місії ООН Фіона Фрейзер, пише "Інтерфакс-Україна".

"Той тренд, який ми побачили впродовж останніх років, говорить про те, що ведеться боротьба з придушення будь-якої незгоди і критичних поглядів на півострові", - сказала Фрейзер.

Зокрема, вона зазначила, що в Криму дуже страждає право на віросповідання, особливо це стосується кримських татар. Також на півострові обмежується свобода слова шляхом неправомірного використання Росією антитерористичного законодавства.

"Ми повинні визнати, що кримські татари в першу чергу стають жертвами рейдів з боку міліції і ФСБ, які проводяться в їхніх будинках, місцях публічних зібрань", - додала вона.

За словами керівника місії, існує безліч обмежень щодо мирних зібрань, зокрема кримських татар. 

Що стосується освіти і мови, то Фрейзер заявляє, що кримськотатарська мова залишається стабільно представленою в шкільній освіті, в той час як можливість освіти українською мовою значно зменшилася.

Нагадаємо, після анексії Криму Росія заборонила на території півострова діяльність Меджлісу кримськотатарського народу. За даними одного з лідерів Меджлісу Ільмі Умерова, на території анексованого Криму не припиняються репресії стосовно нелояльних до російської влади громадян, і зараз в СІЗО та в'язницях утримують більш ніж 80 політв'язнів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram