ГоловнаПолітика

П'ятьом кримським суддям і прокурорам оголосили підозру за арешт українських моряків

"Вони не тільки зрадили свою країну, а й скоїли військовий злочин".

П'ятьом кримським суддям і прокурорам оголосили підозру за арешт українських моряків
Фото: ark.gp.gov.ua

Прокуратура АР Крим 27 лютого повідомила про підозру п'ятьом кримським суддям і прокурорам за арешт узятих у полон українських моряків.

Про це повідомив прокурор АР Крим Гюндуз Мамедов.

"Українські військові моряки мають статус військовополонених згідно зі ст.4 Конвенції про поводження з військовополоненими і підпадають під її захист. Підозрювані, які, порушивши закони України та міжнародного права війни. затримали і судили українських моряків, - колишні українські судді і прокурори. Вони не тільки зрадили свою країну і почали обслуговувати державу-окупанта, а й вчинили військовий злочин, що не має терміну давності, для нього не передбачена амністія і за нього будуть переслідувати в усьому цивілізованому світі. І сьогодні ми зробили перший крок до забезпечення невідворотності покарання в цій справі", - заявив прокурор.

25 листопада 2018 року прикордонні кораблі ФСБ Росії обстріляли і захопили три судна Військово-морських сил ЗС України у складі двох малих броньованих артилерійських катерів "Бердянськ" і "Нікополь" і рейдового буксира "Яни Капу", які здійснювали плановий перехід з порту Одеси в Чорному морі в порт Маріуполя в Азовському морі. 24 українських моряків заарештували в окупованому Криму, пізніше їх перевели в Москву, де арешт продовжили до кінця квітня.

Нагадаємо, що Україна також повідомила про підозру 15 військовослужбовцям Російської Федерації, які причетні до ведення агресивної війни. Вони організовували, координували або брали участь у нападі на катери ВМС України, в результаті чого українські військові отримали поранення і були захоплені разом з військовою технікою.

Серед них - генерал-полковник Олександр Дворніков (командувач військами Південного військового округу РФ), віце-адмірал Олександр Моісеєв (командувач Чорноморським флотом РФ), Геннадій Медведєв (заступник керівника Прикордонної служби РФ).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram