ГоловнаПолітика

Порошенко запропонує Раді нову редакцію статті КК про незаконне збагачення

"Статтю буде повернуто відповідно до української Конституції".

Порошенко запропонує Раді нову редакцію статті КК про незаконне збагачення
Фото: пресс-служба президента

Президент Петро Порошенко запропонує Раді нову редакцію статті Кримінального кодексу про незаконне збагачення.

Про це заявила представник президента в парламенті Ірина Луценко, пише РБК-Україна.

"Президент невідкладно внесе законопроект, де буде враховано зауваження КСУ, і статтю буде повернуто вже без невідповідності українському законодавству, а відповідно до української Конституції", - підкреслила представник президента.

Представник президента зазначила, що законопроект голови держави буде розглянуто в парламенті як невідкладний.

"Законопроект як невідкладний мають розглянути в парламенті. Терміни його, як правило, скорочені ... У законопроекті ця стаття буде виписана як корупційне діяння, як кримінальна відповідальність за корупційні злочини, але ніхто не відміняв і Конституцію України. Ви знаєте, 63 стаття - презумпція невинуватості, де слідчі та правоохоронні органи повинні доводити факти будь-яких кримінальних злочинів, у тому числі і цей злочин", - додала Ірина Луценко.

Нагадаємо, в грудні 2017 року 59 членів парламенту попросили КС визнати неконституційною статтю 368-2 КК. Представником групи ініціаторів був депутат Павло Пинзеник ("Народний фронт").

Депутати заявили, що ця стаття Кримінального кодексу порушує 9 положень Конституції, в тому числі ст. 1, згідно з якою Україна є правовою державою, і ст. 58, згідно з якою нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі.

Крім того, депутати вказували, що ст. 368-2 Кримінального кодексу порушує ст. 62 Конституції, яка забороняє обґрунтовувати обвинувачення на припущеннях і звільняє особу від обов'язку доводити свою невинуватість.

Також парламентарії зазначали, що Основний закон дозволяє чиновникам не давати свідчення проти членів сім'ї у разі притягнення до кримінальної відповідальності за незаконне збагачення.

Крім того, ініціатори подання були впевнені, що ст. 368-2 порушує конституційне право на змагальність сторін у судовому процесі, адже покладає на обвинуваченого обов'язок доводити законність походження свого майна.

26 лютого 2019 року Конституційний суд розглянув подання депутатів і підтримав його.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram