ГоловнаПолітика

НАБУ почало розслідувати можливі розкрадання чиновників "Укроборонпрому"

Усього детективи розслідують факти корупції на 15 підприємствах ОПК.

НАБУ почало розслідувати можливі розкрадання чиновників "Укроборонпрому"
НАБУ расследует возможные хищения в оборонной сфере
Фото: НАБУ

Національне антикорупційне бюро розслідує факти можливого розкрадання майна посадовими особами державного концерну "Укроборонпром".

Про це повідомила прес-служба НАБУ у Фейсбуці.

"Детективи НАБУ проаналізують інформацію про факти корупції в оборонній сфері, викладену в журналістському розслідуванні, і дадуть їй належну оцінку. Зазначимо, що підприємства, про які йдеться в матеріалі, вже є об'єктами розслідувань НАБУ", - йдеться в повідомленні.

Зазначають, що всього НАБУ розслідує факти корупції на 15 підприємствах оборонно-промислового комплексу в межах декількох десятків кримінальних проваджень. Стосовно одного з таких підприємств - Львівський бронетанковий завод - розслідування завершено, і з липня 2018-го справа слухається в суді.

Нагадаємо, 25 лютого вийшло розслідування про те, як державні заводи закуповували для військової техніки деталі з Росії. Запчастини завозили контрабандою, їхню якість не перевіряли, й іноді в Україну потрапляв звичайний металобрухт. Контрабанду відмивали через фірми-прокладки, які перебували під контролем осіб, наближених до "Укроборонпрому". Прибуток "дерибанили" між учасниками схеми.

У розслідуванні йдеться, що син першого заступника секретаря РНБО і оборони Олега Гладковського Ігор, його друг і бізнес-партнер Віталій Жуков, а також Андрій Рогоза з 2016 року продавали українським оборонним підприємствам запчастини для військової техніки з націнкою до 300%. Керівництво концерну "Укроборонпром" знало про шахрайські оборудки і давало на них згоду. Розслідування засноване на листуванні, яке "злило" анонімне джерело у 2018 році. Там були вказані імена, дати, суми хабарів і відкатів. Син Гладковського Ігор назвав це розслідування фейком, а "Укроборонпром" - маніпуляцією і диверсією.

Порошенко призупинив повноваження Гладковського на час розслідування на його прохання і просить правоохоронців перевірити оприлюднену в ЗМІ інформацію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram