ГоловнаПолітика

Знизити ціну на газ для населення без економічних наслідків неможливо, - Гройсман

Якщо оптимальне рішення буде знайдено, уряд готовий його ухвалити наступного дня.

Знизити ціну на газ для населення без економічних наслідків неможливо, - Гройсман
Владимир Гройсман не знает, как снизить цену на газ для населения

Кабінет Міністрів готовий знизити ціну на газ для населення, якщо це не суперечитиме міжнародним домовленостям України з Міжнародним валютним фондом і Європейським Союзом.

Про це заявив прем'єр-міністр Володимир Гройсман під час Українського енергетичного форуму в Києві, передає УНІАН.

За словами прем'єра, якщо буде знайдено рішення, що дозволяє знизити ціну на газ для населення у два або чотири рази без негативних наслідків для економіки, яке не буде суперечити міжнародним домовленостям, то уряд готовий його ухвалити наступного дня.

"Чи можливо без наслідків для національної економіки, без економічного колапсу, чи можливо сьогодні знизити у два, три або чотири рази ціну на газ в країні? Я прошу вас, як професійних людей, обговорити цю тему, і глибоко впевнений в тому, якщо ви знайдете рішення, що це можливо, і це буде повністю збігатися з нашими домовленостями з ЄС, Світовим банком та МВФ, - то я беру на себе зобов'язання це професійне рішення, яке буде знайдено, реалізувати буквально завтра", - сказав Гройсман.

"Але якщо його немає, то я думаю, що ми повинні дуже гучно говорити про реалістичність. Або це просто шалений популізм, який ми проживали не один рік, оскільки більшість учасників ринку не мали доступу до надр, вони були закриті, і фактично ми втратили десятиліття, втратили можливості стати енергонезалежною державою", - додав прем'єр.

Нагадаємо, з 1 листопада минулого року ціна на газ зросла на 23% - до 8,6 грн за кубометр. Підвищення ціни на газ було однією з вимог МВФ для надання кредитного фінансування. Кабмін оцінює ефект від підвищення цін на газ у 2019 році в 9 млрд гривень.

Чергове підвищення тарифів на газ очікується у II кварталі 2019 року.

Деякі політики протягом президентської передвиборної кампанії обіцяють знизити ціну на газ для населення у два або в чотири рази. У той самий час голова "Нафтогазу України" Андрій Коболєв вважає, що зниження ціни неможливе і може закінчитися колапсом всієї фінансової системи країни, коли зростання курсу долара неможливо буде спрогнозувати.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram