ГоловнаПолітика

США наполягають на вільному проходженні українських кораблів через Керченську протоку

І вимагають від Росії негайного звільнення військовополонених моряків.

США наполягають на вільному проходженні українських кораблів через Керченську протоку
Фото: twitter

США вимагають від російської сторони невідкладного звільнення захоплених у полон у районі Керченської протоки 25 листопада 2018 року українських моряків. Про це заявив спеціальний представник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер, пише "Інтерфакс-Україна".

"Ми не визнаємо правомірність нападу Росії на військові українські кораблі, їх затримання. Це незаконний акт, і ми закликаємо Росію негайно звільнити українських моряків", - сказав Волкер у вівторок на брифінгу з нагоди прибуття в Одесу американського ракетного есмінця "Дональд Кук" (USS Donald Cook (DDG 75).

Волкер зазначив, що США прагнуть, щоб у майбутньому такі інциденти не відбувалися. "Через певну комунікацію слід забезпечити, щоб кораблі могли мирно проходити через Керченську протоку і прямувати в порти Азовського моря. І ми постійно будемо спілкуватися з нашими українськими партнерами щодо питань проходження", - додав Волкер.

Спецпредставник США підкреслив, що Україна "має всі права переміщати свої кораблі з одного українського порту в інший український порт, і з погляду міжнародного права Росія не має одностороннього права контролювати Керченську протоку чи Азовське море".

"І природно, Сполучені Штати підтримують право України на проходження цими протоками, як і право будь-якої країни робити це. І дуже важливо поважати суверенітет України, тому що Україна має суверенітет над цією територією", - резюмував Волкер.

На брифінгу були дипломати США і представники країн ЄС.

Заступник генерального секретаря Європейської служби зовнішніх дій Жан-Крістоф Беллярд (Jean-Christophe Belliard) заявив, що ЄС повністю підтримує висловлену Волкером позицію і підкреслив, що візит в Одесу корабля "Дональд Кук" - свідчення принципів свободи судноплавства.

Нагадаємо, есмінець "Дональд Кук", оснащений системою протиракетної оборони "Іджис", поряд з есмінцями ВМС США "Карні", "Росс" і "Портер", розміщений на постійній основі в Європі на іспанській військовій базі в Рота, він зайшов в Одесу 25 лютого. Американський есмінець, що несе до 56 крилатих ракет "Томагавк" з дальністю дії 1,6 тис. км, пришвартувався біля пірсу поблизу Одеського морського вокзалу. Корабель пробуде в Одесі до 27 лютого.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram