ГоловнаПолітика

ЦВК роз'яснила, яке заохочення виборців не є підкупом

Виборці можуть агітувати за кандидата і брати участь у мітингах, якщо не отримують за це грошей.

ЦВК роз'яснила, яке заохочення виборців не є підкупом
Фото: Макс Левин

Центральна виборча комісія роз'яснила окремі положення законодавства про вибори президента щодо застосування положень частини 6 статті 64 Закону України «Про вибори Президента України», які стосуються заборони проведення передвиборної агітації, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей. Про це пише громадянська платформа "Опора".

Згідно з роз'ясненням, виборці можуть брати участь у передвиборній агітації, в тому числі на основі безкоштовних договорів на її проведення, оскільки це право, гарантоване Конституцією України, що не можна обмежувати.

Залучення виборців безпосередньо до передвиборної агітації можливе тільки на безоплатних засадах.

При цьому договір може передбачати відшкодування витрат фізичних осіб на телефонні послуги, проїзд (включаючи перевезення багажу), харчування, проживання тощо в разі здійснення заходів передвиборної агітації в іншому населеному пункті.

Кошти, сплачені кандидатом на посаду Президента України за таким договором, повинні бути відображені у звіті про надходження коштів на поточний рахунок виборчого фонду кандидата на посаду Президента України та їх використання.

ЦВК також прийняла рішення направити постанову про роз'яснення Генеральній прокуратурі України, Службі безпеки України, Державному бюро розслідувань, Міністерству внутрішніх справ України, Національній поліції України, Національному агентству з питань запобігання корупції.

Нагадаємо, прямим підкупом виборців вважають пропозицію, обіцянку або надання виборцю неправомірної вигоди за вчинення будь-яких дій (відмова від участі в голосуванні, голосування на виборчій дільниці більше ніж один раз, голосування за окремого кандидата на виборах або відмова від такого голосування, передача виборчого бюлетеня іншій особі). Прямий підкуп є злочином і карається обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк з позбавленням права займати певні посади або виконувати певну діяльність на строк від одного до трьох років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram