ГоловнаПолітика

Порошенко назвав Україну найвільнішою державою колишнього СРСР після Латвії, Литви та Естонії

Президент гарантував, що вибори пройдуть чесно і демократично.

Порошенко назвав Україну найвільнішою державою колишнього СРСР після Латвії, Литви та Естонії
Фото: Макс Требухов

Президент Петро Порошенко назвав Україну однією з найвільніших країн колишнього СРСР.

Про це він сказав на зустрічі з молоддю в Переяславі-Хмельницькому.

"Свобода пересування, свобода думки сприймаються як даність. А як може бути по-іншому? Як може бути без безвізу, без свободи пересування, без демократії, без свободи слова? Друзі мої, а я дуже добре пам'ятаю, що коли я був студентом факультету міжнародних відносин і міжнародного права, для того щоб виїхати за кордон, потрібно було отримати характеристику райкому партії, обкому комсомолу, деканату, ректорату, отримати в ОВІРі виїзну візу. Або не одержати через невинний політичний анекдот - і таких було багато. І після цих усіх дій з купою паперів без пояснення причин кажуть: вас у складі закордонної групи не бачать", - розповів Порошенко молоді про радянські реалії.

"І подивіться на Україну сьогодні! Крім балтійських країн, Україна - найбільш вільна серед колишніх радянських республік, з найвищим рівнем демократії і найвищим рівнем свободи", - підкреслив президент.

Тим, хто в це не вірить, Порошенко запропонував порівняти рівень свободи в Україні та Росії, де "дуже просто отримати кримінальний вирок за лайк у фейсбуці".

"Нам і уявити таке неможливо", - заявив Порошенко.

Президент підкреслив, що в таких умовах чесному проведенню виборів в Україні нічого не загрожує. "Це для нас як лакмусовий папірець. Ми повинні бути зразком демократії", - заявив Порошенко.

Нагадаємо, що, за версією Freedom House, Україна належить до "частково вільних" країн. За 100-бальною системою Україна набрала 60 пунктів (що більше - то вільніша країна). Грузію організація вважає трохи більш вільною (у неї 63 бали), а Молдову - трохи менш вільної (58 балів).

Для порівняння, у Естонії - 94 бали, у Литви - 91 бал, у Латвії - 87 балів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram