ГоловнаПолітика

Політв'язня Балуха вивезли з СІЗО Краснодара, - правозахисники

Куди саме везуть Балуха, невідомо.

Політв'язня Балуха вивезли з СІЗО Краснодара, - правозахисники
Фото: Макс Требухов

Пізно ввечері 21 лютого українського політв'язня Володимира Балуха вивезли з СІЗО м. Краснодара.

Кримська правозахисна група повідомляє, що найімовірніше Балуха етапують в колонію, проте куди саме його везуть, ні родичам, ні адвокатам не повідомили. Причини його переведення з Керченської колонії на територію РФ також досі невідомі.

Правозахисники нагадали, що такі дії влади РФ щодо Володимира Балуха порушують не тільки міжнародне гуманітарне право, але і закони самої Російської Федерації. Згідно зі статтею 73 ДВК РФ засуджені до позбавлення волі, крім зазначених у частині четвертій цієї статті, відбувають покарання у виправних установах в межах території суб'єкта РФ, в якому вони проживали або були засуджені. У виняткових випадках за станом здоров'я засуджених або для забезпечення їхньої особистої безпеки або з їхньої згоди засуджені можуть бути скеровані для відбування покарання у відповідну виправну установу, розташовану на території іншого суб'єкта Російської Федерації.

"Володимир Балух своєї згоди на переведення в РФ не давав. Стан здоров'я дозволяє йому відбувати покарання в Криму, а особиста безпека навпаки, під час етапуванні в РФ зазнає ще більшої загрози, ніж на території півострова", - зазначають в КПГ.

Зазначається, що етапування Володимира Балуха в РФ порушує також ст. 49 IV Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни, яка забороняє переміщення жителів окупованих територій на територію країни-окупанта.

Нагадаємо, 13 лютого 2019 року Володимира Балуха етапували з Керченської колонії в СІЗО м. Сімферополь. Після цього його перевезли в СІЗО м. Краснодар. Російський омбудсмен повідомила, що його везуть в одну з колоній РФ для подальшого відбування покарання.

Після винесення незаконного вироку у сфабрикованих справах Володимир Балух на знак протесту кілька місяців голодував, втратив більш ніж 30 кг ваги, здоров'я його різко погіршилося. Перед етапуванням в колонію українець погодився припинити голодування, але відмовився їсти їжу, яку дають в колонії та СІЗО. Балух вживає тільки ті продукти, які йому передають рідні та активісти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram