ГоловнаПолітика

​МЗС попросило Угорщину не називати українські закони "напівфашистськими"

Україна виконує рекомендації Венеціанської комісії щодо закону про освіту.

​МЗС попросило Угорщину не називати українські закони "напівфашистськими"
Фото: Міністерство закордонних справ України / MFA of Ukraine

Міністерство закордонних справ України відреагувало на слова глави адміністрації прем'єр-міністра Угорщини Гергея Гуйяша, який назвав український закон про освіту "напівфашистським".

У коментарі МЗС йдеться, що закон "Про освіту" був ухвалений відповідно до внутрішнього законодавства та міжнародних зобов'язань. Він пройшов експертизу Венеціанської комісії, рекомендації якої перебувають на стадії виконання.

"Вважаємо неприпустимими подальші вимоги щодо зміни ухваленого законодавства, маніпулювання такими епітетами, як "напівфашистський закон", як і фактами про його зміст", - йдеться в заяві.

Також у прес-службі зазначили, що ні український уряд, ні суспільство не мають антиугорських настроїв і залишаються готовими до діалогу з Угорщиною.

Гуйяш раніше заявив, що в Україні діє уряд, який "зневажає права меншин" і "запропонував напівфашистське законодавство про освіту".

Нагадаємо, що відносини між Україною та Угорщиною зіпсувалися в 2017 році, коли Верховна Рада ухвалила закон про освіту, який, як здалося угорцям, обмежує права їхньої діаспори в Закарпатській області.

Через це МЗС Угорщини почало блокувати участь України в заходах НАТО.

У вересні 2018 року відносини загострилися ще більше після того, як в інтернеті з'явилося відео, на якому жителям Закарпаття видають угорські паспорти і просять тримати це в таємниці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram