ГоловнаПолітика

Росія втрутилася у вибори в США методами, які випробувала в Україні, - екс-директор розвідки США

"Україна була, якщо можна так висловитися, лабораторією".

Росія втрутилася у вибори в США методами, які випробувала в Україні, - екс-директор розвідки США
Джеймс Клэппер
Фото: EPA/UPG

Методи, які Кремль використовував для втручання в президентські вибори в США 2016 році, росіяни перед тим випробували в Україні, вважає директор національної розвідки США в 2010-2017 роках генерал Джеймс Клеппер.

Про це він заявив у четвер в Колумбійському університеті в Нью-Йорку, США, під час презентації автобіографічної книги, передає Укрінформ.

"Україна була, якщо можна так висловитися, лабораторією. Путін використовував Україну, в тому числі, з метою перевірити ефективність різних типів своєї зброї в цій війні. Йдеться про напади на електричні мережі, "зелених чоловічків", пропаганду. Все це - приклади тієї військової тактики, про яку ми тільки що говорили. Все, що Росія зробила на виборах в США, - вони використали цей досвід", - розповів він.

Генерал Клеппер додав, що Кремль має довгу історію втручання у вибори, і в той чи інший спосіб намагався втручатися у виборчий процес в багатьох інших країнах щонайменше з 1960-х років.

"Але ніколи їх втручання не було настільки агресивним, широкомасштабним, багатовимірним, як те, що вони зробили на виборах в США 2016 року. А майстерність в цих питаннях вони отримали саме внаслідок втручання в інших країнах, особливо в Європі, в Україні, в інших місцях", - зазначив Клеппер.

Головний розвідник США часів президента Барака Обами пояснив, що показовим, зокрема, є використання росіянами соціальних мереж. На його думку, дуже важливо зрозуміти методи кібервійни, тому що зараз їм важко протистояти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram