ГоловнаПолітика

НАБУ знайшло прояви української корупції в 65 країнах світу

Збитки від схем з іноземними контрагентами оцінюють у 7 млрд гривень.

НАБУ знайшло прояви української корупції в 65 країнах світу
Фото: Сергей Нужненко

Національне антикорупційне бюро знайшло прояви української корупції в 65 країнах світу.

Про це йдеться на сайті Бюро.

Як правило, вони полягають в участі іноземних компаній у корупційних схемах громадян України. Зареєстровані за кордоном посередники залишають у себе левову частку доходів державних підприємств, а організатори схем легалізують і витрачають на власні потреби.

Як приклад НАБУ наводить розкрадання 247 млн грн держпідприємства "АМПУ", завдання $60,5 млн збитків Державній зерновій корпорації. НАБУ і САП підрахували, що через корупцію, в якій задіяні іноземні контрагенти, державним інтересам завдано збитків на суму близько 7 млрд грн.

Під час розслідування корупційних злочинів НАБУ направило вже близько 500 запитів про міжнародну правову допомогу в компетентні органи інших держав.

Найчастіше детективам доводиться звертатися по допомогу до правоохоронців Латвії, Кіпру, Великобританії, Німеччини та Швейцарії.

Нагадаємо, що, за підрахунками Міжнародного валютного фонду, корупція сильно сповільнює зростання ВВП України. Якби Україна знизила рівень корупції до середньоєвропейського, зростання ВВП становило би 5% замість 3%, говорив у листопаді 2018 року постпред МВФ Йоста Люнгман.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram