ГоловнаПолітика

Денісова попросила перевірити умови утримання Балуха в Краснодарі

Омбудсмен підтвердила інформацію про етапування політв'язня з Криму в РФ.

Денісова попросила перевірити умови утримання Балуха в Краснодарі
Владимир Балух
Фото: Антон Наумлюк

Українського політв'язня Володимира Балуха перевели з Сімферопольського СІЗО в окупованому Криму в Краснодар для подальшого відбування покарання.

Інформацію про це підтвердила Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

"Отримала інформацію про переведення політв'язня Володимира Балуха для подальшого відбування покарання в місто Краснодар РФ", - написала український омбудсмен у фейсбуці.

Денісова зазначила, що вже направила звернення раднику-посланнику Тимчасовому повіреному в справах України в РФ Василю Покотилу.

"Висловила прохання перевірити умови утримання Балуха, забезпечення його медичною та консульсько-правовою допомогою. Чекаю на відповідь", - додала вона.

Про етапування Володимира Балуха в Краснодар стало відомо в понеділок, 18 лютого, після того, як його дружина Наталя вкотре спробувала передати чоловікові передачу.

Кримські правозахисники повідомили, що з СІЗО Сімферополя для етапування його забрали голодним і без речей.

Нагадаємо, 13 лютого стало відомо, що Балуха проти його волі етапували з керченської колонії в СІЗО Сімферополя.

ФСБ Росії затримала Балуха 8 грудня 2016 року. Силовики стверджували, що знайшли на горищі його будинку 90 патронів і кілька тротилових шашок. Захист Балуха і правозахисники стверджують, що він став жертвою репресій за свою проукраїнську позицію - через прапор України, який він вивісив у дворі.

Пізніше проти активіста було порушено ще одну справу: начальник ізолятора тимчасового утримання в окупованому селищі Роздольне Валерій Ткаченко заявив про напад Балуха на нього.

Підконтрольний окупантам Верховний суд Криму за сукупністю двох справ засудив Балуха до 4 років і 11 місяців колонії. Правозахисний центр "Меморіал" визнав кримчанина політв'язнем.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram