ГоловнаПолітика

Луценко навів докази, що Євромайдан штурмували за наказом Януковича

Захарченко кинув всі сили на штурм Майдану відразу після розмови Януковича з Путіним.

Луценко навів докази, що Євромайдан штурмували за наказом Януковича
Фото: EPA/UPG

Розгін мирної акції на Майдані в 2014 році "Беркут" здійснив за наказом екс-президента України Віктора Януковича.

Про це під час брифінгу з нагоди Дня Героїв Небесної Сотні заявив генеральний прокурор України Юрій Луценко, передає "Прямий".

"18 лютого 2014 року, в день, коли почалося наймасовіше і неприкрите насилля із застосуванням зброї для вбивства і поранення "майданівців", Янукович з власної резиденції, розташованої в селі Міжгір'я, зокрема, о 7:12 дзвонив (міністру внутрішніх справ України Віталію) Захарченку, потім (голові СБУ Олександру) Якименку, а потім ще раз Якименку. Очевидно, йшлося про підготовку до створення координаційного штабу з розгону Майдану. Коли я далі буду доповідати, ми зможемо порівнювати цей час дзвінків з тим, що відбувалося на Майдані", - розповів Луценко.

Він зазначив, що об 11:51, відразу після віддавання наказу про початок антитерористичної операції проти Майдану, Якименко розмовляв з главою ФСБ Російської Федерації Бортніковим. З 12:00 до 12:10 Янукович говорив по спецкомутатору Кремля з відповідними посадовими особами, яких Генеральна прокуратура, зараз встановити не може. О 13:09 та о 13:12 Янукович провів телефонну розмову з сином Олександром. О 16:42 Янукович говорив з главою ФСБ РФ Бортніковим. О 16:52-16:55 Якименко спілкувався з главою ФСБ Бортніковим.

"У вечірній час - найгарячіший, як ми пам'ятаємо, на Майдані - Якименко неодноразово вів телефонні переговори з Януковичем, а Янукович неодноразово спілкувався з іншими посадовими особами України. Активізація телефонних переговорів простежується протягом дії оголошеного Якименком і Захарченком ультиматуму протестувальникам - з 16 до 20 години 18 лютого 2014 року", - зазначив Генеральний прокурор.

За його словами, о 20:02 Янукович розмовляв з керівниками США, які вимагали припинити насильство на Майдані. О 21:13 Янукович вів переговори з керівниками США з цього самого питання. Але о 22:43, коли насильство почало переходити в збройний напад на мирних демонстрантів, Янукович спілкувався з президентом Російської Федерації Володимиром Путіним. Як свідчать наявні матеріали кримінального провадження, а саме - о 23:00 Захарченко кинув всі сили на штурм Майдану відразу після цієї розмови.

Також о 23:28 Путін за власною ініціативою спілкувався з Януковичем. Очевидно, що на 23 передбачені переговори Януковича з опозицією після того, як штурм провалився. Це була реакція Москви на зрив їхнього плану. 23:51 - Захарченко спілкувався з міністром внутрішніх справ РФ Колокольцевим з ініціативи останнього.

"Звертають на себе також увагу неодноразові телефонні розмови абонента керівника Держзв'язку України Резнікова з різними посадовими особами України 19 лютого. Тривали численні телефонні розмови Януковича з керівниками нашої держави. Крім того, у наведеному журналі зокрема зафіксовані розмови: 9:22 - Москва з адміністрацією президента, 9:28 - Москва з адміністрацією президента, 10:29 - Москва з Захарченком, 9:22 - Москва з адміністрацією президента, 10:35 - глава ФСБ Бортніков з Якименком, 10:37 - міністр внутрішніх справ РФ із Захарченком, 11:23 - Янукович з Лебедєвим, 14:09 - Захарченко з міністром внутрішніх справ РФ ... І так далі, і так далі", - додав Луценко.

Нагадаємо, 1 лютого Генпрокуратура повідомила про завершення розслідування про розстріли на Майдані.

За словами Юрія Луценка, встановлено 66 підозрюваних у справі про вбивства на Євромайдані. 46 з них переховуються в Росії.

У період з 21 листопада 2013 року по 21 лютого 2014 року під час зіткнень протестувальників із силовиками в центрі Києва загинуло понад сто осіб, найбільше - 20 лютого.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram