ГоловнаПолітика

Росія готується до військового удару по Україні, - Порошенко

"Збройне угруповання на російському кордоні з Україною є наступальною ударною групою".

Росія готується до військового удару по Україні, - Порошенко
Порошенко на Генассамблее ООН (архивное фото)
Фото: пресс-служба президента

Президент Петро Порошенко вважає, що Росія готується до військового удару по Україні та подальшої ескалації до рівня повномасштабної війни вже не є нереальною.

Про це він заявив під час дебатів Генасамблеї ООН "Ситуація на тимчасово окупованих територіях України" в середу в Нью-Йорку, передає "Інтерфакс-Україна".

"Військові експерти однозначно визначають, що збройне угруповання на російському кордоні з Україною є наступальною ударною групою. Це не має нічого спільного з обороною. Вони призначені для військового удару. До цього готується Кремль. Тому подальша ескалація до рівня повномасштабної війни не є вже нереальною перспективою", - сказав Порошенко.

Він наголосив, що саме це є причиною необхідності забезпечити всебічний моніторинг в реальному часі ситуації уздовж російського кордону з Україною.

"Загальна чисельність незаконних збройних формувань зараз становить близько 35 тис. бойовиків, а також 2,1 тис. військовослужбовців з російських регулярних збройних сил. Загальна чисельність російських збройних сил вздовж російсько-українського кордону становить понад 87 тисяч", - зазначив президент.

Порошенко також поінформував Генасамблею ООН, що на окупованому Донбасі російські збройні формування мають 496 танків, 938 бойових броньованих машин, 128 реактивних систем залпового вогню, 776 артилерійських систем (зокрема, САУ).

"Україна, по суті, стала реальним східним флангом НАТО в захисті трансатлантичної свободи і демократії", - додав він.

Президент нагадав, що минулого року Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ на Донбасі фіксувала на відео конвої російської військової техніки, які незаконно перетинали ділянку російсько-українського кордону, який не контролює українська влада. За словами президента спостерігачі зафіксували наявність на окупованій території новітніх російських систем радіоелектронної боротьби і радіорозвідки, а також електронних систем глушіння БПЛА.

"Ці системи ніколи не були в розпорядженні українських Збройних сил. Є тільки одна країна, здатна їх виробляти і постачати - Росія!", - наголосив Порошенко.

Президент також зазначив, що РФ, щоб приховати ці незаконні постачання озброєння на Донбас, блокує моніторингову діяльність СММ ОБСЄ в районах поблизу тимчасово неконтрольованої частини українсько-російського кордону. Також СММ регулярно стикається з масштабними обмеженнями у своїй щоденній діяльності на окупованій території.

Нагадаємо, раніше спецпредставник Держдепу США щодо України Курт Волкер констатував, що Росія не зацікавлена у врегулюванні конфлікту на Донбасі.

Водночас, американська розвідка вважає малоймовірним масштабний напад Росії на Україну в 2019 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram