ГоловнаПолітика

ЦВК може скасувати реєстрацію кандидата в президенти без рішення суду

У зв'язку з порушеннями ЦВК звертається в поліцію.

ЦВК може скасувати реєстрацію кандидата в президенти без рішення суду
Фото: Макс Левин

Якщо суд прийняв рішення про порушення кандидата після обрання його президентом, це не вплине на фінальні результати виборів. Про це в інтерв'ю LB.ua заявила голова ЦВК Тетяна Сліпачук.

"На фінальний результат виборів (судове рішення про порушення кандидата - LB.ua) вплинути не може. До того ж усі рішення з приводу агітації суд повинен прийняти до 00:00 дня голосування. З фінансових питань і питань підкупу - це вже відповідальність не ЦВК", - сказала вона.

Сліпачук назвала п'ять підстав для оголошення попередження кандидату.

"Три з них - на підставі рішення суду. Це стосується підкупу виборців, надання товарів і послуг на безоплатній основі і використання адміністративного ресурсу. Також це порушення порядку ведення агітації, тобто ведення її поза терміном.

Причому потрібно відзначити, йдеться про порушення кандидатів і їхніх уповноважених осіб. І стосується тільки дня тиші, а не періоду до оголошення виборчої кампанії. І остання підстава для попередження кандидатові - якщо агітація ведеться не за гроші виборчого фонду", - зазначила Сліпачук.

Голова ЦВК також уточнила, що є кілька причин, через які ЦВК може скасувати реєстрацію кандидата в президенти без рішення суду.

"Наприклад: коли він (кандидат - LB.ua) вийшов з громадянства, переїхав жити за кордон або в певний період (на цих виборах - до 8 березня - LB.ua) відмовився від участі в перегонах", - додала вона.

ЦВК може почати розбиратися в конкретній ситуації після отримання звернення або скарги від будь-якого громадянина або громадської організації.

"Якщо побачить підстави - як було з Ігорем Шевченком - що кандидат допустив правопорушення, ми повинні звернутися в поліцію. ЦВК не має процесуального інструментарію: не проводить розслідувань, не оголошує підозр і т.д.

Це - перший варіант, як ми можемо діяти. Другий варіант: якщо під час розгляду будь-якого питання, пов'язаного з діяльністю кандидата, ЦВК угледів порушення, ми можемо за власною ініціативою звернутися до правоохоронних органів", - підсумувала Сліпачук.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram