ГоловнаПолітика

Апеляційний суд скасував податкову перевірку екс-міністра фінансів Данилюка

Суд встановив, що клопотання прокурорів є необґрунтованим.

Апеляційний суд скасував податкову перевірку екс-міністра фінансів Данилюка
Александр Данилюк
Фото: Макс Требухов

Київський апеляційний суд скасував рішення Печерського районного суду, який призначив позапланову перевірку на предмет дотримання колишнім міністром фінансів Олександром Данилюком вимог податкового, валютного й іншого законодавства за період 1998-2016 років.

Про це йдеться в матеріалах суду.

Суд встановив, що клопотання прокурора групи прокурорів, прокурора відділу Генеральної прокуратури Чубарової про призначення документальної позапланової перевірки Данилюка є необґрунтованим. Таким чином, суд задовольнив апеляційну скаргу адвоката екс-міністра фінансів.

В обґрунтуванні прокурор посилалася на те, що Головне слідче управління Генпрокуратури здійснює досудове розслідування у кримінальному провадженні від 4 липня 2017 року за ознаками кримінального злочину, передбаченого ч. 1 ст. 212 (ухилення від сплати податків).

Нагадаємо, Данилюк був міністром фінансів з квітня 2016 року. У червні 2018 року Верховна Рада звільнила його з цієї посади. Його відставку ініціював прем'єр-міністр Володимир Гройсман після конфлікту на засіданні уряду.

23 травня Данилюк на засіданні уряду безуспішно намагався домогтися призначення свого радника Яни Бугримової на посаду заступника міністра. Публічну трансляцію засідання було припинено, але присутні на Кабміні повідомили, що після короткої перепалки з Гройсманом міністру було відмовлено в його проханні. Під час обміну думками Данилюк навіть допустив підготовку подання про його відставку.

Коментуючи ситуацію з Данилюком, Гройман припустив, що той вирішив змінити місце роботи і "хоче це обставити так, щоб виглядати жертвою". Незабаром після цього стало відомо, що Данилюк написав листа послам країн "Великої сімки" з викладом своєї версії конфлікту з прем'єр-міністром. За його словами, президент Петро Порошенко намагався домогтися призначення заступником міністра фінансів людини, яку лобіювали Ігор Кононенко і Ніна Южаніна: спочатку це був Ігор Уманський, пізніше Світлана Воробей. Через те, що Данилюк ці кандидатури на посаду не погоджував, два роки він працював без заступника.

Данилюк також зазначив, що чинна влада заважала реформуванню Державної фіскальної служби.

У серпні 2017 року Печерський райсуд Києва дозволив Генпрокуратурі вилучити в Національному агентстві з питань запобігання корупції декларації Данилюка за 2015-2016 роки. У вересні ГПУ закрила кримінальне провадження про ймовірне ухилення від сплати податків Данилюком, а в листопаді Фіскальна служба відновила податкову перевірку міністра.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram