ГоловнаПолітика

Центрвиборчком спростував звинувачення в махінаціях з реєстром виборців

Дані про виборців оновлюються щомісяця і ще раз - за 10 днів до голосування.

Центрвиборчком спростував звинувачення в махінаціях з реєстром виборців
Фото: 24 канал

У Центральній виборчій комісії України спростували чутки про функціонування і дані Державного реєстру виборців. Із заявою виступив сьогодні на брифінгу керівник служби розпорядника Держреєстру виборців Олександр Стельмах, пише "Інтерфакс-Україна".

Стельмах зазначив, що не відповідає дійсності інформація про те, що Держреєстр виборців не оновлювався з 2015 року.

"Державний реєстр виборців оновлюється щомісяця. З 1 по 5 число кожного місяця органи ведення реєстру всієї країни отримують інформацію від понад 20 тис. суб'єктів надання відомостей про те, що сталося з виборцями за минулий місяць", - пояснив він.

Додатково під кожні вибори проводиться періодичне оновлення даних, що відбувається приблизно за 10 днів до дня голосування. "Більшість країн взагалі закривають свої списки виборців за місяць, за три місяці до виборів, і туди взагалі не вносяться ніякі зміни", - додав він.

Стельмах також заявив, що не відповідають дійсності чутки про нібито збільшення на 1,4 млн кількості виборців у Державному реєстрі в порівнянні з кількістю виборців в списках при проведенні виборів президента України 2014 року. За його словами, кількість виборців навпаки щорічно зменшується.

"Порівняння кількості виборців за даними реєстру з даними протоколу про результати виборів може бути коректним, тільки якщо для порівняння беруться ті території (виборчі дільниці), на яких вибори організовувалися і проводилися з урахуванням того, що до списку виборців не включалися виборці, які вибули з реєстрації ( мають в паспорті штамп "вибув")", - наголосив він.

Також у ЦВК відзначають, що комісія не здійснює облік внутрішньо переміщених осіб.

Нагадаємо, вибори президента України відбудуться вже 31 березня. Для внутрішніх переселенців ЦВК спростила процедуру зміни місця реєстрації. Голосування в округах, окупованих Росією і російськими бойовиками, не буде.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram