ГоловнаПолітика

У справі Савченко-Рубана суд задовольнив вимогу захисту про відвід суддів

Рішення про відвід суддівської колегії було ухвалено з другої спроби.

У справі Савченко-Рубана суд задовольнив вимогу захисту про відвід суддів
Надежда Савченко и Владимир Рубан на заседании суда в Чернигове
Фото: Віра Курико

Суддівська колегія Чернігівського районного суду Чернігівської області задовольнила заяву сторони захисту про відвід суддів у справі народного депутата Надії Савченко та екс-керівника Центру звільнення полонених "Офіцерський корпус" Володимира Рубана.

Відповідне рішення суд ухвалив у четвер, 14 лютого, на підготовчому засіданні у справі Савченко та Рубана, повідомляє Укрінформ.

"Заяву захисників... про відвід колегії суддів у складі Дмитра Криворученка, Світлани Майбороди та Лариси Хоменко задовольнити і звернутися в апеляційний суд Чернігівської області...", - оголосив рішення головуючий суддя Криворученко.

Один з адвокатів Савченко Дмитро Лойфман пояснив журналістам, що тепер Чернігівський райсуд має передати матеріали справи в Чернігівський апеляційний суд для визначення підсудності.

"Якщо ж такого суду на території Чернігівської області немає, апеляційний суд повинен буде спрямувати матеріали до Верховного суду, щоб той заново визначив територіальну підсудність цієї справи", - зазначив захисник.

Рішення про відвід суддівської колегії було ухвалено з другої спроби. Спочатку з такою вимогою виступив адвокат Савченко Анатолій Жажієв, проте суд його клопотання відхилив. Тоді захисники попросили для ознайомлення документи щодо автоматичного розподілу кримінальної справи, яких вони не бачили, і, ознайомившись із ними, заявили про порушення процедури та необхідність відводу суду.

За словами адвокатів, порушення полягає в тому, що під час розподілу справи в Чернігівському райсуді не дотримано принципу ймовірності. Зокрема, система вибирала трьох суддів із трьох наявних, які мають допуск до роботи з документами, що містять державну таємницю. А коли виявилося, що в день розподілу третій суддя перебуває у відрядженні, до складу колегії вже в ручному режимі було включено суддю без такого допуску - Світлану Меженнікову.

Ще на початку судового засідання суддя Меженнікова взяла самовідвід. Пізніше на її місце була призначена Лариса Хоменко, яка має допуск до державної таємниці.

Водночас законність проведеного розподілу справи поставили під сумнів усі адвокати, які представляли інтереси Савченко та Рубана.

30 липня 2018 року Генеральна прокуратура і Служба безпеки України завершили розслідування кримінального провадження стосовно Савченко та Рубана за підозрою в тероризмі. Володимир Рубан був затриманий 8 березня 2018 року на виїзді із зони АТО з великою кількістю зброї, захованої в меблі. 22 березня 2018 року Верховна Рада України зняла недоторканність із депутата Савченко, того самого дня її затримали і 23 березня заарештували.      

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram