ГоловнаПолітика

Кораблі НАТО щомісяця будуть заходити в українські порти, - Полторак

"Цього року буде значно активізовано військово-морську присутність НАТО в Чорному морі".

Кораблі НАТО щомісяця будуть заходити в українські порти, - Полторак
Степан Полторак
Фото: kmu.gov.ua

Міністр оборони Степан Полторак розраховує, що 2019 року кораблі НАТО майже щомісяця заходитимуть в українські порти.

Про це він заявив за підсумками візиту в штаб-квартиру НАТО в Брюсселі, передає УНІАН.

"Цього року буде значно активізовано військово-морську присутність НАТО в Чорному морі. Майже щомісяця в українські порти будуть здійснюватися заходження кораблів як постійних морських угруповань НАТО, так і ключових союзників, в тому числі для того, щоб проводити спільні навчання з Військово-морськими силами України для підвищення спроможностей наших ВМС", - підкреслив Полторак.

За його словами, кораблі заходитимуть в українські порти як групами, так і окремо.

"Вони виконують свої завдання, але я хотів би зазначити, що також ми плануємо під час заходження в Чорне море, в наші порти, використовувати їхній досвід, їхню присутність для проведення спільних навчань для того, щоб ми могли підвищити спроможність наших військово-морських сил", - підкреслив він.

"НАТО жорстко вимагає від Росії звільнити наших військовополонених, наших моряків і засуджує агресію Росії в Керченській протоці", - додав Полторак.

Нагадаємо, 25 листопада минулого року Росія із застосуванням зброї захопила в нейтральних водах українські військові катери "Бердянськ", "Нікополь" і буксир "Яни Капу", на борту яких були 24 українці. Їх звинуватили в порушенні держкордону, заарештували і вивезли з Керчі в Москву. Україна розцінила це як акт військової агресії, а ПАРЄ визнала захоплених моряків військовополоненими.

Через російську агресію в Керченській протоці президент США Дональд Трамп скасував заплановану зустріч з Володимиром Путіним, а спецпредставник Держдепу з питань України Курт Волкер вчинив аналогічно із запланованою зустріччю з помічником Путіна Владиславом Сурковим.

У грудні секретар РНБО Олександр Турчинов розповів, що Україна запросила міжнародних партнерів узяти участь у проходженні кораблів ВМС з Чорного моря в Азовське через Керченську протоку. У російському МЗС у відповідь заявили, що це "може погіршити ситуацію".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram