ГоловнаПолітика

У Чернігові розпочалося підготовче засідання у справі Савченко і Рубана

Справу перевели в Чернігів, оскільки тут судді мають доступ до держтаємниці.

Надія Савченко і Віктор Рубан на підготовчому засіданні суду в Чернігові
Фото: Віра Курико
Надія Савченко і Віктор Рубан на підготовчому засіданні суду в Чернігові

Прокуратура заявляє, що справу депутата Верховної Ради Надії Савченко (позафракційна) і голови організації "Офіцерський корпус" Володимира Рубана, обвинувачених у тероризмі, розглядатиме суд присяжних. Про це сьогодні в Чернігові заявив представник прокуратури під час підготовчого засідання.

Під час засідання член колегії суддів суддя Світлана Меженнікова заявила самовідвід, оскільки, за її словами, в процесі будуть досліджуватися секретні матеріали, а вона не має доступу до держтаємниці.

Фото: Віра Курико

Прокурори виступили проти самовідводу. "Ми вважаємо рішення про самовідвід передчасним, адже, за нашою інформацією, обидва обвинувачені заявлять клопотання про розгляд справи судом присяжних і 3 судді в колегії все одно не знадобляться", - сказав прокурор.

Адвокати Савченко та Рубана підтримали самовідвід.

При цьому адвокат Валентин Рибін сказав, що в справі не було матеріалів з обмеженим доступом.

Надежда Савченко и Владимир Рубан на заседании суда в Чернигове
Фото: Віра Курико
Надежда Савченко и Владимир Рубан на заседании суда в Чернигове

Нагадаємо, Касаційний кримінальний суд Верховного Суду передав справу Савченко і Рубана для розгляду в районний суд Чернігова. Раніше Генпрокуратура передала цю справу для розгляду в Слов'янський міськрайонний суд Донецької області.

30 липня 2018 року Генеральна прокуратура і Служба безпеки України завершили розслідування кримінального провадження стосовно Савченко і Рубана за підозрою в тероризмі. Володимира Рубана затримали 8 березня 2018 року на виїзді із зони АТО з великою кількістю зброї, захованій у меблях. 22 березня 2018 року Верховна Рада України зняла недоторканність з депутата Савченко, того ж дня її затримали і 23 березня заарештували.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram