ГоловнаПолітика

Балуха етапували з Керчі до Сімферополя, - правозахисники

Раніше суд відмовив активісту в умовно-достроковому звільненні.

Балуха етапували з Керчі до Сімферополя, - правозахисники
Владимир Балух
Фото: Антон Наумлюк

Українського активіста Володимира Балуха проти його волі етапували з керченської колонії в СІЗО Сімферополя, імовірно, для участі в судовому засіданні. Про це повідомляє Кримська правозахисна група.

За інформацією прес-служби підконтрольного Кремлю Верховного суду Криму, 30 січня 2019 року до суду надійшло касаційне подання прокуратури півострова на вирок Роздольненського районного суду у справі Володимира Балуха про "дезорганізацію діяльності Роздольненського ІТТ" (ч. 2 ст. 321 КК Росії).

За інформацією правозахисників, касаційне подання подав заступник прокурора Криму Сергій Булгаков, колишній співробітник української прокуратури АР Крим, за якою відкрито кримінальне провадження за ч.1 ст. 111 КК України (державна зрада).

Повідомляється, що Балух та його захист не ознайомлені зі змістом зазначеного касаційного подання прокурора.

"Українець відмовляється брати участь в будь-яких засіданнях окупаційних судів, вказуючи на їх нелегітимність, з цієї причини і був проти етапування його до Сімферополя", - зазначають правозахисники.

Нагадаємо, 25 січня підконтрольний Росії Керченський міський суд відмовив Балуху в умовно-достроковому звільненні.

Нагадаємо, ФСБ Росії затримала Балуха 8 грудня 2016 року. Силовики стверджували, що знайшли на горищі його будинку 90 патронів і кілька тротилових шашок. Захист Балуха і правозахисники стверджують, що він став жертвою репресій за свою проукраїнську позицію - через прапор України, який він вивісив у дворі.

Пізніше проти активіста було порушено ще одну справу: начальник ізолятора тимчасового утримання в окупованому селищі Роздольне Валерій Ткаченко заявив про напад Балуха на нього.

Підконтрольний окупантам Верховний суд Криму за сукупністю двох справ засудив Балуха до 4 років і 11 місяців колонії.

Правозахисний центр "Меморіал" визнав Балуха політичним в'язнем.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram