ГоловнаПолітика

Україна не піде на відкриття диппредставництва Придністров'я в Києві, - МЗС

"У нас уже є дипломатичне представництво, і це - представництво Молдови".

Україна не піде на відкриття диппредставництва Придністров'я в Києві, - МЗС
Екатерина Зеленко
Фото: LB.ua

Україна не піде на відкриття "дипломатичного представництва" невизнаного Придністров'я в Україні.

Про це заявила на брифінгу речник Міністерства закордонних справ Катерина Зеленко, відповідаючи на запитання кореспондента LB.ua.

"У нас уже є дипломатичне представництво, і це - представництво Молдови", сказала Зеленко.

За її словами, Україна як країна-гарант буде продовжувати докладати зусилля для придністровського врегулювання.

Нагадаємо, раніше лідер невизнаного Придністров'я Вадим Красносельський заявив про намір відкрити представництво "ПМР" у Брюсселі та Києві.

Україна не визнає Придністров'я, як і всі держави-члени ООН. Незалежність Придністров'я визнали тільки три території - частково визнані Південна Осетія і Абхазія, а також невизнаний Нагірний Карабах.

Переважно російськомовний регіон Придністров'я в 1992 році односторонньо проголосив "незалежність" від решти Молдови. Регіон має значну підтримку Росії - політичну, економічну та військову. Після нетривалої війни 1992 року, в якій загинули близько 1200 осіб, Кишинів остаточно втратив контроль над регіоном. На боці сепаратистів тоді взяли участь окремі бійці, цілі підрозділи і частини російської армії зі своїм озброєнням і бойовою технікою.

У 1992 році за двосторонньою російсько-молдовською угодою на адмінкордонах між Придністров'ям і рештою Молдовою була розпочата миротворча операція за участю російських і молдовських військ, а також збройних формувань.

Міжнародні переговори щодо врегулювання придністровської проблеми відбуваються в форматі 5+2 (Молдова, Придністров'я, Росія, Україна і ОБСЄ плюс спостерігачі від США і ЄС). На території невизнаного Придністров'я розквартирована Оперативна група російських військ (близько 1400 військовослужбовців), а на військових складах села Колбасна Рибницького району зберігається понад 20 тисяч тонн боєприпасів.

22 червня 2018 року Генасамблея ООН схвалила резолюцію, в якій міститься заклик вивести іноземні війська з території Молдови.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram