ГоловнаПолітика

Суддя закрив засідання щодо Супрун до завтра

Клопотання Мін'юсту про скасування забезпечення позову розглядає суддя, який усунув Супрун від обов'язків.

Фото: Макс Левин

В окружному адміністративному суді Києва почався розгляд клопотання про скасування забезпечення позову про відсторонення в.о. міністра охорони здоров'я Уляни Супрун від виконання обов'язків міністра.

На засідання прийшли заступники Супрун, а також міністр інфраструктури Володимир Омелян і міністр юстиції Павло Петренко.

Фото: Макс Левин

На засідання також прийшов народний депутат Ігор Мосійчук, який подав позов на усунення в.о. міністра від обов'язків.

Клопотання розглядає суддя Каракашьян, який відсторонив Супрун від обов'язків.

Фото: Макс Левин

Оновлення. C промовою виступив міністр юстиції Павло Петренко, він просить скасувати рішення суду про забезпечення позову нардепа Мосійчука.

"Це дуже небезпечний прецедент втручання в роботу конституційного органу влади з боку іншого органу, - сказав міністр. - Супрун залишається діючим в.о., оскільки рішення про її призначення від 27.07.2016 оскаржено не було, а прийняте рішення про забезпечення позову Мосійчука суперечить чинному рішенню про призначення".

Фото: Макс Левин

Оновлення 15:30. Адвокат Супрун зазначив, що рішення суду паралізує роботу міністерства, а суд таким чином "знехтував правами всіх громадян України, зайнявшись забезпеченням тільки прав Мосійчука". Правозахисник підкреслив, що в позові Мосійчука проти Супрун немає ніякої інформації про те, яким саме чином Супрун порушила його права, в тому числі право на отримання медичної допомоги. Адвокат також нагадав, що рішенням суду в 2017 році було встановлено, що Супрун правомірно виконує обов'язки міністра.

Оновлення 15:50. У своїй промові адвокат підкреслює, що позивач ніяк не довів подвійне громадянство Супрун, представивши замість доказів скріншоти сайтів, де написано, що в.о. міністра нібито не здала другий паспорт. Разом з тим, подвійне громадянство в будь-якому випадку не є підставою для звільнення в.о. міністра, оскільки на неї не поширюється дія закону про держслужбу.

Адвокат, який виступає на захист Супрун
Фото: Макс Левин
Адвокат, який виступає на захист Супрун

Оновлення. Нардеп Мосійчук у своєму виступі попросив суд відмовити в задоволенні клопотання Мін'юсту і заявив, що надасть докази подвійного громадянства Супрун "на наступних засіданнях", а також додав, що Уляна використовувала паспорт іншої країни в закордонних поїздках.

"Як раніше Янукович давав громадянство росіянам, і це привело до втрати Криму, так і зараз ми спостерігаємо - я не говорю саме про Уляну Супрун, інші прізвища. Потім зміниться влада, і на підставі цих судових рішень знову будуть давати громадянство росіянам", - аргументував свій позов Мосійчук.

Нардеп Ігор Мосійчук
Фото: Макс Левин
Нардеп Ігор Мосійчук

Міністр юстиції Петренко, своєю чергою, сказав, що, на його думку, Уляна зробила все необхідне для виходу з американського громадянства, "і доказом тому є, зокрема, указ президента про отримання нею українського громадянства".

Сама Супрун поки що не брала слова для виступу перед судом.

Фото: Макс Левин

Оновлення 16:50. В.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун під час свого виступу дістала з рюкзака стосик документів і показала їх судді і залу: "Це ліки для пацієнтів, це 44 людини, які чекають на підпис для виїзду на лікування за кордон. Я не юрист, я хочу людям допомогти. Скасуйте рішення, яке забороняє мені виконувати обов'язки міністра, скасуйте, а в п'ятницю вже будемо обговорювати все те, про що зараз сперечаються адвокати", - сказала Супрун.

На п'ятницю, 15 лютого, призначено розгляд позову Мосійчука по суті.

У відповідь на запитання Мосійчука про громадянство Супрун відповіла, що має українське громадянство і кордон вона перетинала з українським паспортом.

Суддя Каракашьян закрив засідання і оголосив, що у зв'язку з великим обсягом матеріалів справи рішення щодо клопотання оголосить уже завтра.

Уляна Супрун на засіданні стосовно клопотання про скасування забезпечення позову на відсторонення від посади
Фото: Макс Левин
Уляна Супрун на засіданні стосовно клопотання про скасування забезпечення позову на відсторонення від посади

Нагадаємо, 5 лютого Окружний адмінсуд Києва заборонив Супрун виконувати обов'язки міністра охорони здоров'я. Відповідний позов подав нардеп від Радикальної партії Ігор Мосійчук. Докладно про те, хто стоїть за відстороненням Уляни Супрун, читайте в матеріалі LB.ua.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram