ГоловнаПолітика

Двом військовополоненим українським морякам надали офіцерські звання

Богдан Головаш і Владислав Костишин стали лейтенантами.

У суботу, 9 лютого, в Одесі 26 курсантів випускного курсу Інституту Військово-Морських сил Національного університету "Одеська морська академія" отримали первинне офіцерське звання "лейтенант" і військово-морські кортики.

Серед випускників  - захоплені російськими військовими в полон у Керченській протоці Богдан Головаш і Владислав Костишин, повідомляє прес-служба Міністерства оборони.

Фото: mil.gov.ua

"Лейтенантські погони та кортики батькам полонених курсантів вручив командувач Військово-Морських Сил ЗС України адмірал Ігор Воронченко. Він висловив подяку за виховання мужніх синів, патріотів, справжніх героїв і запевнив, що керівництво держави і флоту робить усе можливе, щоб вони якомога швидше повернулися додому", - йдеться в повідомленні.

Фото: mil.gov.ua

Фото: mil.gov.ua

Також командувач ВМС повідомив, що курсанти Владислав Костишин і Богдан Головаш, щоб набути потрібної морської практики, проходили військове стажування на захоплених катерах, адже після випуску їх планували призначити на посади на катери цього типу. Крім того, він додав, що принциповою позицією командування флоту є призначення молодих офіцерів на командирські посади.

"Ми, звичайно, мріяли не про такий випуск, але віримо, що цей страшний сон скоро закінчиться і наш син буде поруч з нами в Україні й уже офіцером поповнить ряди українського флоту", - сказала мама лейтенанта Костишина.

Людмила Костишина також розповіла, що востаннє бачила сина під час "судилища", де їй вдалося поспілкуватися з ним усього кілька хвилин.

Традиційно відбувся урочистий ритуал випуску, який включав прощання з Бойовим прапором навчального закладу, читання клятви кодексу честі офіцера, проходження урочистим маршем і колективне фотографування. Також випускники під час заходу підняли таблички з написом "Свободу полоненим війни". 

Фото: mil.gov.ua

Нагадаємо, російські прикордонники атакували й захопили два українські бронекатери і буксир у Чорному морі біля Керченської протоки 25 листопада 2018 року. Суд в окупованому Криму заарештував 24 українців - членів екіпажу захоплених суден, наприкінці листопада моряків вивезли до Москви. Їх звинувачують у незаконному перетині кордону Росії.       

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram