ГоловнаПолітика

Закон про підпорядкованість релігійних громад оскаржили в Конституційному Суді

Подання підготувала група депутатів на чолі з Новинським.

Закон про підпорядкованість релігійних громад оскаржили в Конституційному Суді
Фото: Сергей Нужненко

47 народних депутатів на чолі з Вадимом Новинським і Олександром Долженковим 8 лютого оскаржили в Конституційному Суді закон України про підпорядкованість релігійних організацій і процедуру їх державної реєстрації.

Про це йдеться на сайті КСУ.

У конституційному поданні депутати в основному посилаються на статтю 35 Конституції України, яка гарантує свободу віросповідання. Вони вважають, що закон містить низку положень, які свідчать про надмірне втручання і зарегульованість діяльності релігійних організацій. Зокрема, депутати вказали на "сильно обтяжливу" нову процедуру реєстрації/перереєстрації статутів релігійних громад.

Також депутати побачили в законі порушення статті 36 про свободу об'єднання громадян і статті 37, яка виключає заборону на діяльність об'єднань позасудовим способом.

Крім того, в поданні стверджується, що Верховна Рада порушила регламент під час ухвалення закону, зокрема було неперсональне голосування.

Нагадаємо, закон про підпорядкованість релігійних громад було прийнято 17 січня 2018 року. Він передбачає, що парафія може прийняти рішення про перехід в іншу церкву двома третинами кворуму.

Детальніше про цей закон читайте в статті "Із УПЦ у ПЦУ: парламент спростив механізм переходу релігійних громад".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram