ГоловнаПолітика

ОБСЄ виключить росіян зі списку спостерігачів на українських виборах

У місії буде 90 довгострокових спостерігачів.

ОБСЄ виключить росіян зі списку спостерігачів на українських виборах
Фото: 112.ua

Двох росіян виключать зі списку довгострокових спостерігачів на українських виборах у зв'язку з відмовою Києва акредитувати їх.

Про це заявив представник Бюро демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ) ОБСЄ Томас Раймер, передає "Інтерфакс-Україна".

"Якщо, як це було оголошено українською владою, ці дві людини не будуть акредитовані як спостерігачі, то в місії буде 90 довгострокових спостерігачів", - сказав він, відповідаючи на питання, чи розглядають в ОБСЄ можливість заміни двох росіян, яким відмовив Київ.

Прес-служба МЗС Росії підтвердила, що РФ не направлятиме спостерігачів в Україну.

"Із міркувань безпеки наших представників у спостережній місії БДІПЛ прийняли рішення утриматися від їх спрямування в Україну", - йдеться на сайті відомства.

МЗС вважає, що відсутність двох російських спостерігачів в місії ОБСЄ і закриття виборчих дільниць на території Росії, де у 2014 році проголосували менш ніж дві тисячі осіб, "ставить під сумнів прозорість і об'єктивність підсумків майбутнього волевиявлення".

Нагадаємо, ОБСЄ пропонувало включити у список спостерігачів на виборах в Україні двох росіян. МЗС України кілька разів заявило, що не реєструватиме офіційних спостерігачів від РФ на українських виборах. Міністр закордонних справ Павло Клімкін, зокрема, говорив, що російські спостерігачі на виборах в Україні - це неправильно і з політичної, і юридичної, і моральної точки зору.

7 лютого Верховна Рада України прийняла законопроект, який забороняє громадянам РФ бути спостерігачами на виборах в Україні.

8 лютого повідомили, що двоє російських спостерігачів (Єлизавета Борисова з РОІІП і Христина Богданова з Інституту громадської електоральної дипломатії) в складі довгострокової місії БДІПЛ ОБСЄ мають намір у понеділок, 11 лютого, вилетіти до Києва.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram