ГоловнаПолітика

Рада включила до Конституції курс на членство в ЄС і НАТО

З Основного закону вилучено норму про військову базу в Севастополі.

Фото: Макс Требухов

Верховна Рада внесла зміни до Конституції України, які закріплюють курс країни на набуття повноправного членства в Європейському Союзі та НАТО, а також виключила з неї норму про можливість оренди іноземною державою військових баз в Україні.

За відповідний законопроект №9037 у четвер, 7 лютого, проголосували 334 народні депутати.

Фото: пресс-служба президента

Преамбулу Конституції доповнено словами про підтвердження європейської ідентичності українського народу і незворотності європейського та євроатлантичного курсу України.

Згідно з поправками, у повноваженнях Верховної Ради буде "реалізація стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та Організації Північноатлантичного договору".

Президент України стане гарантом реалізації стратегічного курсу держави на членство держави в ЄС і НАТО. Кабінет міністрів, своєю чергою, має забезпечувати реалізацію стратегічного курсу на членство України в цих організаціях. 

При цьому в преамбулі конституційними змінами пропонується закріпити, що Верховна Рада підтверджує "європейську ідентичність українського народу і незворотність європейського і євроатлантичного курсу України".

З перехідних положень Конституції буде виключено норму про те, що "використання нинішніх військових баз на території України для тимчасового перебування іноземних військових формувань можливе на умовах оренди в порядку, визначеному міжнародними договорами України, ратифікованими Верховною Радою". 

Президентський проект закону був зареєстрований у парламенті 3 вересня, а 22 листопада він був ухвалений у першому читанні.

У 2017 році Верховна Рада ухвалила закон, згідно з яким вступ України в НАТО визначається як одна з основ зовнішньої політики. Його підтримали 276 народних депутатів, тоді як для зміни Конституції необхідно мінімум 300 голосів.

Курс на членство в НАТО прописано в законах "Про основи внутрішньої і зовнішньої політики" і "Про основи національної безпеки України". Військова доктрина України також передбачає розвиток Збройних Сил України за західними стандартами і досягнення сумісності зі збройними силами держав - членів НАТО.

Конституція України була прийнята в 1996 році і в неї вже не один раз вносили суттєві зміни. 

 У 2004 році в результаті конституційної реформи було внесено поправки, які послаблювали владу президента.

У 2010 році Конституційний суд скасував цю реформу та повернув Конституцію 1996 року.

У 2011 році в Конституцію були внесені поправки, які подовжували термін повноважень Верховної Ради і місцевих рад з 4 до 5 років.

У 2013 році в Конституцію були внесені поправки, що розширювали повноваження Рахункової палати в частині контролю за надходженнями до державного бюджету, скасовані в результаті конституційної реформи 2010 року.

На початку 2014 року Верховна Рада проголосувала за повернення до Конституції України в редакції 2004 року.

У 2016 році в Конституцію були внесені зміни в частині правосуддя.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram