ГоловнаПолітика

Наглядова рада Суспільного опублікувала протокол засідання, під час якого звільнила Аласанію

"НСТУ впроваджувала неправильно зрозумілий принцип "відсторонення від влади", аж до повної деполітизації новин".

Наглядова рада Суспільного опублікувала протокол засідання, під час якого звільнила Аласанію
Зураб Аласания
Фото: Андрей Гудзенко/LIGA.net

Наглядова рада Національної суспільної телерадіокомпанії України опублікувала протокол засідання, під час якого звільнила Зураба Аласанію з посади голови правління.

Згідно з документом, на засіданні були присутні 14 членів Наглядової ради, двоє - були відсутні.

Питання про дострокове припинення контракту з Аласанією було шостим у порядку денному. "За" проголосували дев'ятеро осіб, "проти" - троє.

Проект рішення, запропонований В'ячеславом Козаком, причинами розриву договору вказує "вчинення головою правління дій, несумісних із місією, метою, принципами і завданнями телерадіокомпанії, зазначеними в статуті". У ньому вказано, що:

  • усупереч статуту, Аласанія делегував ключові виконавчі функції так званому директорату, "фактично створивши паралельну правлінню виконавчу структуру на чолі з виконавчим директором", на оплату діяльності "дублюючих органів" витратили за 15 місяців 8 млн грн;
  • "компанія веде незбалансовану і суперечливу фінансову політику: одночасно оголошує режим жорсткої економії, відправляє деяких працівників у неоплачувані відпустки, при цьому проводить закупівлі, здійснює ремонт, виплачує премії тощо";
  • Аласанія за рік "не в змозі впорядкувати фінансову звітність компанії, в результаті чого незалежний аудитор відмовився надавати аудиторський висновок щодо фінансової звітності компанії";
  • усупереч вимогам закону "Про Суспільне телебачення і радіомовлення України", Аласанія досі не організував мовлення каналу "UA: Перший", "ні як "суспільно-політичного каналу" (відповідно до вимог закону), ні як каналу "інформаційного та суспільно-політичного мовлення з елементами освіти" (як зазначено у вказаній перехідній концепції). В результаті канал, зокрема, не висвітлив оперативно або не висвітлив узагалі (крім коротких згадок у новинах) такі важливі події, як національна Хресна хода за єдину помісну церкву 28.07.2018 р. (за участю не менш ніж 65 тисяч громадян), засідання Генасамблеї ООН 26.09.18 з приводу вкрай важливих для України питань (включаючи виступ президента України), роботу IX Міжнародного економічного форуму "Інновації. Інвестиції. Харківські ініціативи" (за участю голови держави)";
  • під керівництвом Аласанії "компанія впродовж 2018 року впроваджувала неправильно зрозумілий принцип "відсторонення від влади", аж до повної деполітизації новин, що прямо суперечить вимозі місії ВАТ "НСТУ" - "надавати суспільству достовірну і збалансовану інформацію про Україну та світ".

Нагадаємо, 31 січня наглядова рада НСТУ достроково розірвала контракт з Аласанією під час засідання, в порядку денному якого не було питання про відставку голови правління. Пізніше з'ясувалося, що на Аласанію написала скаргу профспілка.

Аласанія очолював НСТУ з 15 травня 2017 року до 31 січня 2019 року. Він також керував Національною телерадіокомпанією України, на базі якої була створена НСТУ, з березня 2014 року по листопад 2016 року. Тоді він пішов у відставку за власним бажанням.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram