ГоловнаПолітика

Геращенко: вимагаємо від РФ передати Януковича Україні для відбування покарання

За її словами, екс-президент "не в переговори повинен грати, а відповідати за держзраду".

Геращенко: вимагаємо від РФ передати Януковича Україні для відбування покарання
Ирина Геращенко
Фото: censor.net.ua

Перший віце-спікер Верховної Ради, учасниця мінських переговорів зі звільнення заручників Ірина Геращенко прокоментувала слова екс-президента Віктора Януковича про те, що він готовий ініціювати обмін полоненими між РФ і Україною.

Про це Геращенко написала в Фейсбуці.

"Ще влітку я зробила прогноз, що країна-терорист РФ спробує розіграти дражливу і важливу тему заручників напередодні виборів. Володимир Путін - цинік вищого сорту, і він буде спекулювати на заручниках під час виборів, це очевидно. Президент Петро Порошенко влітку двічі говорив з Путіним стосовно заручників. З пропозицією до РФ звільнити наших політв'язнів з в'язниць Росії, звільнити всіх наших заручників з окупованих територій", - заявила перший віце-спікер.

Вона наголосила, що українська сторона готова негайно передати Росії "всіх засуджених росіян-терористів, яких РФ і Путін не визнають і про яких забули", і президент, і його команда робили ці пропозиції десятки разів.

"У в'язниці українців тримає Путін, а не його приручені і підгодовані шавки. Від Путіна вимагаємо негайного звільнення заручників, політв'язнів і військовополонених. А лох, який підігрує своїм фіглярством цинічним і брудним сценаріями Кремля, не в переговори повинен грати, а відповідати за держзраду. Нам немає про що просити Януковича, якого зневажають і в Києві, у Львові, і на його рідному Донбасі, як втікача і зрадника", - додала Геращенко.

"Ми вимагаємо від Москви передати Януковича Україні для відбування покарання за злочини - зраду Батьківщині", - наголосила вона.

Нагадаємо, сьогодні, 6 лютого, Янукович на прес-конференції в Москві заявив, що готовий ініціювати зустріч з Путіним і "переговорити" з ним з приводу обміну полоненими за процедурою "всіх на всіх".

Останній масштабний обмін заручниками між Україною і бойовиками "ЛДНР" на Донбасі відбувся 27 грудня 2017 року.

У 2018 році з російського полону вдалося звільнити тільки трьох українців. На останньому минулого року засіданні Тристоронньої контактної групи з питань Донбасу представники РФ покинули зал переговорів, коли українська сторона порушила питання про звільнення заручників.

У січні 2019 року на засіданні ТКГ знову не вдалося домовитися про обмін полоненими.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram