ГоловнаПолітика

Харківська філармонія відкриється після реконструкції 14 лютого, - Світлична

Ремонт тривав понад 10 років.

Харківська філармонія відкриється після реконструкції 14 лютого, - Світлична
Фото: ХОГА

Перший концерт у великому залі Харківської обласної філармонії, яка відкрилася після реконструкції, відбудеться 14 лютого. Про це заявила голова ХОДА Юлія Світлична, яка 6 лютого  оглянула результати будівельних робіт у філармонії, що тривали понад 10 років.

«Завершення реконструкції філармонії – це, без перебільшення, довгоочікувана та вагома культурна подія в житті Харківщини. Основні роботи завершені, закінчуємо деталі. І вже 14 лютого харків'яни почують довгоочікуваний концерт у найкращій та найсучаснішій залі, яка розрахована на 777 місць», - повідомила Юлія Світлична.

Разом із великою залою філармонії для відвідувачів відкриється цілий комплекс, до якого також входять камерна зала та нове фойє закладу. Усі три зали філармонії (включно з органною, яку було відкрито у 2016 році) одночасно зможуть приймати 1,5 тисячі людей.

«Думаю, що такі великі яскраві зали, які сьогодні будують в Україні, можуть бути взірцем навіть для інших європейських держав», - відзначила Юлія Світлична.

Своїми враженнями та емоціями від відновленої зали поділився директор та головний диригент Харківської обласної філармонії Юрій Янко.

«Відчуття ще сильніші, ніж ті, які в мене були в органній залі. Коли диригуєш, просто не віриш, що ти вдома. Сьогодні ми граємо не просто в хорошій, з акустичної точки зору, залі, але в справжній пишноті. Ми знову в залі, де були наші пращури, були великі, найбільші генії сучасності та минулих століть, - сказав Юрій Янко. – Акустика фантастична. Я за неї хвилювався найбільше. Звучить усе. Уся геометрія залу сприяє звуку. Тут справжній паркет дубовий, крісла дерев'яні - все зроблено для того, щоб все звучало. І головне акустичне досягнення - що є мушля. Ми єдині в цьому роді в Україні. Я вдячний Юлії Олександрівні за те, що підтримала нас, і наші будівельники - молодці. Вийшло чудово».

Голова ХОДА підкреслила, що керівництво області й надалі підтримуватиме розвиток галузі культури на Харківщині.

«Багато хто каже, що не потрібно в ці часи підтримувати культуру. І Харківська область дійсно має багато нових викликів і старих проблем. Але повністю підтримую ту тезу, що саме зараз потрібно фінансувати культуру. Саме зараз потрібно приділяти увагу як колективам, так і створювати якісні умови. І ми цим займаємося. Адже це питання не просто поваги до великого та неоціненного. Це питання майбутнього, - наголосила Юлія Світлична. - Уже два роки поспіль ми приділяємо увагу культурі та закладам – не тільки в обласному центрі, але й у селах. Тому надалі закладемо в обласний бюджет фінансування, щоб робити ремонти, підтримувати мистецькі колективи, будувати та відновлювати інфраструктуру».

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram