ГоловнаПолітика

Видобуток токсичного піску в Керчі може призвести до екологічної катастрофи, - МінТОТ

У піску дамби, що межує з відходами, вміст миш'яку в 377 разів вищий від гранично допустимої концентрації.

Видобуток токсичного піску в Керчі може призвести до екологічної катастрофи, - МінТОТ
Фото: Крым.Реалии

Видобуток піску в районі Верхньо-Чурбашського і Нижньо-Чурбашського хвостосховищ, де зберігалися отруйні відходи підприємства "Комиш-Бурунський залізорудний комбінат" в Керчі, може призвести до катастрофічних наслідків для екосистеми Кримського півострова.

Про це йдеться в повідомленні Міністерства з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб.

За інформацією відомства, на території Верхньо-Чурбашського хвостосховища площа видобутку піску збільшилася у 18 разів, а Нижньо-Чурбашського - в 3,2 разу.

"За наявною інформацією, роботи з видобутку токсичного піску проходять безпосередньо біля обвідного каналу, що з'єднує водойму поблизу Керчі з Чорним морем. Під час потрапляння небезпечних речовин в цей канал, виникає небезпека потрапляння тих самих речовин у Чорне море і Керченську протоку. Видобуток токсичного піску з хвостосховищ поблизу Керчі є прямим порушенням окупаційною владою екологічного законодавства. Крім того, проведення таких робіт створює надзвичайну ситуацію і загрожує життю і здоров'ю людей", - йдеться в повідомленні.

В українському міністерстві зазначили, що кількість миш'яку у відходах перевищує гранично допустиму концентрацію у 500 разів, вміст сурми - втричі, ванадію - в 3,5 разу, хрому - в 1420 разів, фосфору і заліза - 341 і 370 відповідно. У піску дамби, що межує з відходами, вміст миш'яку в 377 разів вищий від гранично допустимої концентрації.

Хвостосховище (спеціальна споруда для безпечного зберігання токсичних речовин) експлуатувалося з 1968 року і призначалося для збирання отруйних відходів збагачених руд Камиш-Бурунського залізорудного комбінату. За повідомленнями кримських ЗМІ, ці відходи використовують для будівництва.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram