ГоловнаПолітика

Суддя ВС у справі Савченко-Рубана взяла самовідвід

Сьогодні суд розглядає клопотання про перенесення справи зі Слов'янська в Чернігів.

Суддя ВС у справі Савченко-Рубана взяла самовідвід
Фото: Сергей Нужненко

Суддя Верховного Суду Алла Макаровець, яка розглядає клопотання про підсудність справи Надії Савченко та Володимира Рубана, взяла самовідвід.

На засіданні адвокати Савченко заявили відвід суддям після заяви генпрокурора Юрія Луценка про перенесення суду в Чернігів. Це, на думку правозахисників, може свідчити про заангажованість суду. Але суд відмовив у відводі, аргументувавши, що заява недостатньо мотивована.

Головуюча в колегії суддів Алла Макаровець особисто взяла самовідвід, мотивувавши своє рішення бажанням "виключити переконання кого-небудь у заангажованості суду".

Нагадаємо, підготовче судове засідання у справі Надії Савченко та Володимира Рубана призначено на 6 лютого в Слов'янському суді Донецької області.

Нагадаємо, раніше прокуратура подала клопотання до Верховного Суду України про передачу справи депутата Верховної Ради Надії Савченко і колишнього керівника Центру звільнення полонених "Офіцерський корпус" Володимира Рубана зі Слов'янська в Чернігів.

У грудні 2018 року Шевченківський районний суд Києва обмежив для Савченко і Рубана терміни ознайомлення зі справою до 20 січня 2019 року. 21 січня Рубану вручили обвинувальний акт.

Слідство у справі Савченко-Рубана завершено в серпні минулого року.

Володимира Рубана затримали 8 березня 2018 року на пункті пропуску під час виїзду з "ДНР". У меблях, які він перевозив у своєму автомобілі, знайшли велику кількість зброї. 9 березня йому висунули підозру в підготовці масових терактів.

22 березня 2018 року після зняття недоторканності у цій самій справі затримали депутатку Верховної Ради Надію Савченко. Їй закидають змову з метою силового захоплення влади, підготовку до силового захоплення влади, підготовку замаху на життя президента України, народних депутатів, прем'єр-міністра, членів Кабміну і інших політиків, підготовку до теракту, сприяння терористичній організації "ДНР", незаконне поводження зі зброєю (ч.1 ст.263 КК).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram