ГоловнаПолітика

Павло Гриб: "Я бачу таку перспективу: або смерть, або в'язниця"

"Малоймовірно, що скоро все закінчиться".

Павло Гриб: "Я бачу таку перспективу: або смерть, або в'язниця"
Павел Гриб
Фото: unn.com.ua

Українець Павло Гриб, якого судять у РФ за звинуваченням у тероризмі, сумнівається в тому, що його звільнять, і не виключає, що може померти за гратами.

Про це він повідомив у листі російській "Новой газете".

"Малоймовірно, що скоро все закінчиться. Я бачу таку перспективу: або смерть, або в'язниця, де маю пробути наступні роки свого життя. Це в тому випадку, якщо я не помру раніше, ніж туди поїду. Туди відправляють терористів, і не всі повертаються живими. Мені там взагалі без ліків не вижити. А іншої перспективи немає", - йдеться в листі Гриба.

Він наполягає, що ні в чому не винен, і порівнює себе зі звіром, що потрапив у капкан.

"Навіщо я поперся в капкан, знаючи, що деякі обставини й обіцянки змушують зробити нечуване? Потім я тільки переконався в тому, що підозрював. Ціною своєї волі й життя. Найбільше розчарування в тому, що мої побоювання справдилися. Мене справді здали і зрадили через слабку волю", - пише українець.

Павло Гриб перебуває в російських в'язницях понад рік. Він зник у Білорусі в серпні 2017 року, коли прямував у гості до дівчини, з якою познайомився через інтернет. У Білорусі юнака затримали й доправили в Росію, де звинуватили в підготовці терористичного акту.

"Про дім я майже не згадую. Усе це минуло. Будинок, комп'ютерні ігри, їжа, рідні, друзі, усе це залишилося далеко в пам'яті. Є щось рідне, але неймовірно далеке, адже навколо мене чуже... Мій день проходить сумно й одноманітно. Сплю до 7.30. Їм кашу або бутерброд - те, що дають. Стосунки із сусідами маю добрі. Якщо мене звільнять - буду їм допомагати. У СІЗО мені найбільше не вистачає рідного слова. Читаю книги з місцевої бібліотеки. Мені передають книги українською мовою", - пише Гриб.

Нагадаємо, у вересні 2017 року стало відомо, що на території Білорусі пропав 19-річний син українського прикордонника Ігоря Гриба Павло, який поїхав на зустріч до своєї знайомої. Пізніше Гриба знайшли в краснодарському СІЗО. За офіційною версією, українця затримали в Смоленській області на вокзалі міста Ярцево після того, як його оголосили в розшук у Росії. Українська сторона впевнена, що його викрали з території Білорусі.

Павла Гриба звинувачують у сприянні тероризму (частина 1 статті 205.1 КК РФ). За версією слідства, він причетний до підготовки теракту в сочинській середній школі №26. Крім того, слідство називає Гриба "прихильником радикальних націоналістичних поглядів" забороненої в Росії екстремістської організації УНА-УНСО.

Здоров'я Гриба за час, проведений у СІЗО, погіршилося. Наприкінці січня 2019 року стало відомо, що в нього з'явилися ознаки цирозу печінки і хвороби Альцгеймера.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram