ГоловнаПолітика

У МВС створили групу-"воронку" для реагування на порушення на виборах

Радники Авакова збирають інформацію та спускають по "воронці" на наступний рівень.

У МВС створили групу-"воронку" для реагування на порушення на виборах
Фото: Макс Левин

У Міністерстві внутрішніх справ створено спеціальну групу з радників міністра Арсена Авакова, яка реагуватиме на порушення під час виборів.

Про це Аваков розповів у інтерв'ю LB.ua.

За його словами, ця група працює за принципом "воронки".

"Ми створили спеціальну групу в МВС, яка працює за принципом «воронки»... Цю робочу групу очолюють четверо моїх радників - Іван Стойко, Володимир Філенко, Михайло Апостол та Іван Варченко. Вони пропускають усю інформацію через себе і спускають по «воронці» на наступний рівень реагування, відповідно до компетенції. Якщо напали на кандидата в президенти - це до патрульної поліції, відповідальний - заступник голови Нацполіції полковник Фацевич. Системні порушення, які потребують постійного моніторингу та реакції, супровід мітингів кандидатів покладено на спеціально створений Департамент оперативного реагування, його очолює заступник голови Нацполіції Олег Козловський", - сказав Аваков.

За його словами, інформація в цю "воронку" надходить з найрізноманітніших джерел.

"По-перше, ми збираємо власну інформацію через оперативну діяльність. Друге - вивчаємо заяви громадян і громадських організацій. Третє - моніторинг соцмереж та публікацій у пресі. Як і на минулих виборах, ми співпрацюємо з громадськими організаціями, зокрема, з Громадянською мережею «ОПОРА». Її представники увійшли до нашої робочої групи, допомагають навчати поліцейських - як розпізнавати механізми «каруселей», як поводитися, якщо зафіксовано порушення", - повідомив міністр.

МВС має намір фіксувати порушення, оголошувати його і передавати до Центрвиборчкому, де можуть ухвалювати санкції - попереджати, знімати кандидата і под.

"До кінця виборчого процесу або до завершення чергової фази ми матимемо публічний набір порушень, який слід оцінити", - сказав він.

Аваков додав, що вибори для Національної поліції і без реагування на порушення - це величезне навантаження.

"Транспортування бюлетенів, зберігання, процес голосування, процес підрахунку голосів, доправлення результатів у ТВК. Двоє поліцейських на кожну виборчу дільницю, яких в Україні близько 30 тисяч! Ви розумієте обсяг навантаження? Це серйозна організаційна робота. І в цей момент з поліцейських не знімають їхніх звичайних обов'язків - починаючи від розслідування злочинів і закінчуючи патрулюванням вулиць... Пікова напруга буде, але ми повинні впоратися", - підсумував він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram